Володимир Зеленски / - принтскрин Фејсбук видео
08/05/2022 u 11:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Зеленски објавио видео за Дан побједе: „Никад више? Реци то Украјини“

Ријеч "никад" избрисана је 24. фебруара. Бомбардовано је стотинама пројектила у 4 сата ујутро. Украјинци су чули страшне експлозије. Чули су ријеч "опет", казао је Зеленски у обраћању

Украјински предсједник Володимир Зеленски данас је, на дан када Европа слави Дан побједе над нацизмом, објавио црно-бели снимак снимљен у срушеној Борођанци, граду у близини Кијева који је потпуно уништен у руској инвазији.

У драматичном видеу Зеленски повлачи паралеле између борбе Украјине против руске инвазије и борбе против фашизма и нацизма у Другом свјетском рату и каже: „Никад више? Покушајте да кажете Украјини“. 

„Бацили су 250 килограма експлозива на град. Он је ућутао"

Ријеч 'никад' избрисана је 24. фебруара. Бомбардовано је стотинама пројектила у 4 сата ујутро. Украјинци су чули страшне експлозије. Чули су ријеч 'опет'. Град Борођанка је једна од многих жртава овог злочина, а иза ја сам свједок, "То није војни комплекс или скривена база, то је обична зграда. Како може да представља пријетњу Русији?" рекао је Зеленски.

"Има ли ишта апсурдније од тог питања? Има. Бацили су бомбе са 250 килограма експлозива на град. Он је ућутао, не може више да каже 'никад више'. Данас не може ништа више да каже. Али ријечи су овдје више није потребно, "Све је јасно. Погледајте само ову зграду. Некада су били зидови на њој, фотографије на зидовима и људи који су давно прошли пакао рата", додао је он.

„50 мушкараца је послато у Њемачку на принудни рад. Неки су живи спаљени када су Њемци запалили више од стотину кућа у овом граду. 250 мушкараца је погинуло на ратишту у Другом свјетском рату. Укупно око 1.000 становника Борођанке се борило. Нацизам да обезбиједи да се овако нешто „никада више не понови“, рекао је украјински предсједник.

„У Украјини организована крвава реконструкција нацизма“

"Ријеч 'никад' избрисана је током такозване специјалне војне операције. Чудовишта су почињала ријечју 'поново'. Грађани су послије 80 година поново видјели окупаторе, у Украјини је организована крвава реконструкција нацизма. Фанатична реплика тог режима“, рекао је Зеленски.

Понављале су се идеје, радње, ријечи и симболи. Али и такозвани алиби за свијету мисију зла. 'Никад више' су биле ријечи паметног човјека, цивилизованог свијета. Али неко је промијенио музику, искривио те ријечи са ноте сумње. И то је јасно свим земљама које су биле свједоци ужаса нацизма“, додао је он. 

„Многи нису заборавили злочине нацизма“

"Пољаци нису заборавили како је њихова земља била окупирана у Другом свјетском рату. Нису заборавили како изгледа када вас зло прво оптужи, провоцира, назове агресором, а онда нападне говорећи да је то самоодбрана. Сјећају се уништио Варшаву и погледајте шта је урађено са Мариупољом“, рекао је украјински предсједник.

"Британци нису заборавили како су нацисти збрисали Ковентри. Холанђани нису заборавили да су нацисти бацили 97 тона бомби на Ротердам. Французи нису заборавили. Сјећају се Орадоур-сур-Гланеа, гдје су СС спалили 500 жена и дјеца живе. Чеси нису заборавили „Нацисти су уништили Лидице за мање од једног дана, а од села је остао само пепео“, додао је он.

"Американци нису заборавили, борили су се на два фронта. То памте сви који су преживјели Холокауст. Литванци, Летонци, Естонци, Данци, Грузијци, Јермени, Белгијанци, Норвежани и многи други нису заборавили - све оне који су погинули. од нацизма“, рекао је Зеленски.

„Пребродићемо зиму која је почела 24. фебруара. И дочекаћемо нашу зору"

"Нажалост, има оних који су, преживјевши све ове злочине, оскрнавили успомену на милионе својих људи који су погинули борећи се против нацизма. Они који су дозволили да се Украјина гранатира са њихове територије. Али они су заборавили главно, зло увијек има исти крај – он умире“, додао је он.

"Пребродићемо зиму која је почела 24. фебруара. И дочекаћемо нашу зору. Коначно ће наша ријеч доћи 'поново'. Породица и вољени, пријатељи и родбина поново ће бити заједно! А над привремено окупираним градовима и селима наша застава. И биће мир!“, рекао је украјински предсједник.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 08:20