/ - PHOTO BY ALEJANDRO LUENGO ON UNSPLASH
03/05/2022 u 22:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Званичници САД: Кина послушала упозорења у вези са Русијом

Трговина између Русије и Кине порасла је у првом кварталу, а двије земље су у фебруару поново потврдиле партнерство „без граница“

Два мјесеца након упозорења да би Пекинг могао да помогне Русији у борби против Украјине, високи амерички званичници саопштили су да нису примијетили отворену кинеску војну и економску помоћ Москви, преноси N1.

Амерички званичници рекли су Ројтерсу посљедњих дана да су и даље опрезни у погледу кинеске дугорочне подршке Русији уопште, али да се војна и економска помоц́ од које су страховали није догодила, барем не још.

Амерички предсједник Джозеф Бајден спрема се да овог мјесеца посјети Азију, а његова администрација ц́е ускоро објавити прву стратегију националне безбједности Кине, која постаје суперсила.

-Нисмо видјели да Народна Република Кина пружа директну војну помоц́ рату Русије против Украјине или систематске напоре да помогне Русији да избјегне наше санкције“, рекао је званичник Бајденове администрације. Настављамо да пратимо Народну Републику Кину и сваку другу земљу која би могла да помогне Русији или на други начин избјегне санкције САД и партнер- додао је.

Осим што избјегава директну подршку руском рату, Кина избјегава и склапање нових споразума између својих државних рафинерија нафте и Русије упркос великим попустима. У марту је кинеска државна група Синопец суспендовала преговоре о великој инвестицији у руску петрохемијску и гасну индустрију, наводи Ројтерс, преноси Хина.

Прошлог мјесеца, америчка амбасадорка при УН поздравила је уздржаност Кине на гласању у УН о осуди руске инвазије. Али Кина је одбила да осуди руску акцију у Украјини и критикује санкције Запада Москви.

Трговина између Русије и Кине порасла је у првом кварталу, а двије земље су у фебруару поново потврдиле партнерство „без граница“.

Кинеска амбасада у Вашингтону у понедјељак је у тексту од 30 страница оптужила САД за ширење „неистине“ како би дискредитовала Кину у вези са Украјином, укључујуц́и тврдњу у марту да је Русија затражила од Кине војну помоц́.

Амбасада напомиње, међутим, да су амерички званичници од тада саопштили да нису видјели доказе да је Кина пружила такву помоц́.

Бајден није говорио о томе да Кина помаже Русији откако је новинарима у Бриселу 24. марта рекао да се у телефонском разговору са кинеским предсједником Си Ђинпингом „увјерио да разумије посљедице“.

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је прошле недјеље пред Комитетом Сената за спољне послове да Кина има „значајан ризик за репутацију“ јер је руски савезник и да „за сада не виде значајну кинеску подршку руској војној акцији“.

Бајден ц́е посјетити Токио и Сеул, али не и Кину. Он ц́е се такође састати са индијским и аустралијским лидерима током састанка Куад-а у Токију. Ово ц́е бити његова прва посјета Азији као предсједника.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:07