Биљана Кековић / -foto: nebojša babić
29/07/2024 u 14:38 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Biljana Keković: Pokušavam da uspostavim vezu između slike i stvarnosti

Htjela bih da otvorim prolaz koji bi posmatrača izveo iz jednog nivoa realnosti u drugi, iz fizičkog u čulni prostor, iz kolektivnog stanja u individualni fizički doživljaj, kaže Biljana Keković

Likovna umјetnica Biljana Keković ovih dana predstavlja se naјnoviјim radovima u galeriјi "Pizana" u Portonovom. Postavku, koјa se može pogledati do 4. avgusta, čini 20 slika, srednjih i velikih formata, većinom nastalih posljednjih četiri, pet godina, a ima i radova iz raniјeg perioda. Јer, kaže slikarka, "nema jasnog reza između ciklusa koјi se u nekom periodu prepliću, prelamaju". Izložba јe naslovljena "Misli u pokretu", a naјveći dio novih radova јe iz njenog novog ciklusa "Vode". Tako јe svom prepoznatljivom likovnom izrazu Biljana Keković udahnula plave i zelene tonove.

image

Рад Б. Кековић из циклуса "Воде" (1)

-приватна архива b. keković

Istoričarka umјetnosti Petrica Duletić zapisala јe o slikama Kekovićeve, u tekstu pratećeg kataloga izložbe, da slikarkin kolorit zapravo uvodi posmatrača u istraživanje dubljeg sadržaja slike. A, u tim boјama, navodi Duletić, sadržano јe i slikarkino biće, "talog" iracionalnog i podsvjesnog koji Kekovićeva majstorski oblikuje kistom u prostore imaginarnog pejzaža kao svoja duhovna i emocionalna stanja. "Boja je simbol slikarkine unutrašnje nužnosti, njenih snova i sjećanja", navodi Duletić.

– Slikarstvo Kekovićeve spada u reprezentativan opus koji je danas ne samo prepoznatljiv na recentnoj domaćoj likovnoj sceni već i nezaobilazan činilac u kritičkom pregledu njene polivalentne stvarnosti. Njen pristup je senzitivan, zasniva se na intuiciji, imaginaciji i emociji, koja je u osnovi njenog stvaralačkog bića. Najnoviji radovi odaju slikarku prepoznatljivog rukopisa, ubjedljive likovne vokacije. Sve to Kekovićevu svrstava u red promišljenih i zapaženih crnogorskih likovnih umjetnika zrele umjetničke prakse - ocјenjuјe Duletić.

Zašto ste izložbu u Portonovom naslovili "Misli u pokretu"? Da li je taj naziv uslovljen i Vašim najnovijim ciklusom koji ste nazvali "Vode?

– Ciklus "Misli u pokretu" opisuje slijed mojih unutrašnjih stanja, pa bi "Vode" mogle biti kao drugi naslov koji je sadržan u prvom. Kao što je napisao Albahari - "mijenjam sam sebe da bih ostao isti". Nekad se kroz rad pojavljuje figuracija i prepoznatljivi oblici, takve prikaze preslikavam, kroz plave boje koje su postale dominantne nametnule su se misli o vodi. Promjene se u životu sporo odvijajaju, tako da se i ovaj ciklus nametnuo postupno kao tema o kojoj često razmišljam.

image

Рад Б. Кековић из циклуса "Воде" (2)

-приватна архива b. keković

Što je za Vas voda - da li je to neko smirenje stanja duha i duše, ili pak suprotno tome - jedna ustalasanost, uzburkanost? Potreba da se kreće, ali da se ne ponavlja kretanje a ni čovjek (kao kod Heraklita)?

– Čista vodena površina je kao uzvraćeni pogled, zanimaju me njeni vijugavi oblici, njeni zametci, izvori, uzburkanost, njen tok, tok toka… Prošlost je prisutna u savremenosti sa svim svojim univerzalnim vrijednostima. Zanimljivo je da je Heraklit napisao samo jedno djelo "O prirodi", i poznat je po izreci: "Ne može se ući dva puta u istu rijeku", ili "Sve teče". Za Brodskog je voda "beskonačnost u čistom vidu", i na mene djeluje tako - kao oblik pročišćenja i mira. Upravo kroz vodu koja je providna može se spoznati značaj svjetlosti, značaj njihove dvojnosti: svijetle i tamne strane. Svjetlost svakoj boji daje intezitet, ona daje bezbroj mogućnosti i od nje sve zavisi, prije svega ona stvara atmosferu.

Kao slikarka, za razliku od nekih Vaših ranijih ciklusa gdje su dominirale neke druge boje i game, kako ste došli do ovih nijansi plave i kako ste im pronalazili "par"? Da li je to možda bilo intuitivno?

– Kao što ste primijetili dominira plava, sve njene nijanse i prelazi ka zelenoj. Često su traženja intuitivna, ima i nesvjesnog, tu su sjećanja koja su se negdje uskladištila i priroda kao stalni "šaptač". Upijam svijet oko sebe. To je kod mene proces gledanja, razmišljanja i traganja. Sam proces je vrsta meditacije, rituala ili obreda, kao kad imate elemente koje stavljate u prostor pa ih možete staviti na sto načina. Uvijek nanovo gledam, često smo skloni da puno toga previdimo. Pokušavam da uspostavim vezu između stvarnosti i slike na zgusnutiji i promišljeniji način. Intenzitet, dubina i masa boje u toku rada stvaraju različite odnose, koji otvaraju nizove bojenih mogućnosti. Neki odnosi boja pojačavaju vrijednosti dok ih drugi umanjuju. Nekad postizanje monotonije daje zapravo na dinamičnosti, tako se stvara ritam.

image

Рад Б. Кековић из циклуса "Воде" (3)

-приватна архива b. keković

I dalje se krećete u apstrakciji. Da li apstrakcija ograničava ponekad komunikaciju s likovnom publikom, posmatračima? Ili se ovdje razumijevanje više postiže emotivnim uvidima?

– Može se reći da je muzika najapstraktnija umjetnost pa je to ne ograničava u komunikaciji. Slikarstvo ima izražajnu moć i sredstva koja su podjednako moćna. Emotivnim uvidima širimo čula, promišljamo o pojavama i suštini sjećanja.

Mislite li da će Vaše slike iz ovog ciklusa imati isti efekat na posmatrača negdje u zaleđu, kao onaj koji izazivaju sada na obali mora gdje jedna velika vodena površina pruža nebrojene mogućnosti igre, sama sobom, kao i sa svjetlom, ali i kao jedno od mitskih i filozofskih, naučnih prapočetaka života?

– Istraživanje dualiteta svjetlosti i vode otvara mnoge nivoe realnosti od prapočetaka, kako kažete, do mitskih i filozofskih. One nadilaze mogućnosti shvatanja materije u njenom fizičkom obliku, oni su prije poetika čulnog prostora. Htjela bih da otvorim prolaz koji bi posmatrača izveo iz jednog nivoa realnosti u drugi, iz fizičkog u čulni prostor, iz kolektivnog stanja u individualni fizički doživljaj.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. septembar 2024 16:47