Ivanović, Marović, Lubarda Marojević / -GRAD TEATAR
23/08/2023 u 16:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Milena Lubarda Marojević: Oko festivala "Grad tatar" stežu obruč

Stalno se targetira period od šest godina, a upravo u tih šest poslovnih godina je Grad teatar vratio nečiji milionski dug i uspio da za to vrijeme nabavi opremu koju festival za 30 godina nije imao - kaže direktorka Milena Lubarda Marojević

Javna ustanova Grad teatar je danas, na matičnoj sceni festivala Između crkava, održala završnu konferenciju za novinare povodom zatvaranja 37. festivala Grad teatar.

Direktorica JU Grad teatar Milena Lubarda Marojević se zahvalivši se još jednom na pomoći Vladi Crne Gore i predsjedniku Crne Gore istakla da je „festival pokazao da je crnogorskoj javnosti i donosiocima odluka u Crnoj Gori stalo do festivala Grad teatar i da prepoznaju njegovu vrijednost".

"Ne možemo da ne primijetimo napise u medijima i da se oglasimo na nešto što je imanentno u tim novinskim tekstovima i što doživljavamo kao ugrožavanje integriteta festivala Grad teatar. Mi nikada nećemo napisati da je Grad teatar najbolji u regionu i da je produkcijski gigant, ne mogu sad ni da se sjetim takvih fraza. Ostavićemo to publici i javnosti da zaključi, ali mislim da to govori za sebe. I prije i poslije festivala Grad teatar se na istom prostoru, u istom vizuelnom ambijentu dešavaju različiti događaji koji doovde do zabune u medijima i kod publike da nismo ni sami sigurni kada vidimo fotografije. Često se dešavalo da vidimo fotografije sa Grada teatra u medijima, a da tekst govori o nekom drugom događaju. To je prirodno kada se više stvari gomila koncepcijski sa težnjom da postanu potpuno srodni, na istom prostoru, u okruženju iste tehnike, a zapravo na sceni Grada teatra. Večeras se zvanično završava Grad teatar i sve što se bude dalje dešavalo na ovoj sceni, dešavaće se na sceni koju je Grad teatar osmislio, opremio i pokrenuo i ono što je bitno, mi smo saradnici i pomažemo. Ali nikakvu zloupotrebu na temu Grada teatra nećemo dzovoliti, jer se radi o ljudima koji su ozbiljni u svom poslu".

Učešće u još jednom program Kreativne Evrope

Lubarda Marojević je objavila da su tokom pripremanja predstave "Radovan Treći" dobili informaciju da je od strane Evropske komisije "Gradu teatru" odobreno učešće u još jednom program Kreativne Evrope čija će realizacija početi 2024. godine, zajedno sa gradovima Portugala, Francuske i Bosne i Hercegovine. Ovo je drugi program Kreativne Evrope koji implementira "Grad teatar" i istakla je da je to posebno važno jer je i sam projekat Evropska prestonica kulture dio ukupnog programa Kreativna Evropa.

Lubarda Marojević je kazala da se svaki napad na Grad teatar u posljednjih šest godina vrlo jasno vidi.

"U novinskim člancima na koje mi uporno ne dajemo demantije i ne repliciramo, stalno se targetira period od šest godina. A upravo u tih šest poslovnih godina je Grad teatar vratio nečiji milionski dug i uspio da za to vrijeme nabavi opremu koju festival za 30 godina nije imao. Sada se ispostavlja da smo sve to radili da bi oko festivala Grad tatar bio stegnut obruč, da bi postojali festivali prije i poslije Grada teatra. I sada Grad teatar dolazi u situaciju večeras ne može da održi još jedno izvođenje."

Medijima se, u ime Savjeta JU Grad teatar, oglasio član savjeta Radenko Marović koji je kazao da je centralna kulturna manifestacija u Budvi bio i ostao "Grad teatar".

"Sve ono što se naslanja na Grad teatar je dobro i bitno je. Uvijek se radujemo svakom kulturnom pomaku kada je ovaj grad u pitanju i naša zemlja. Opstanak Grada teatra nije samo pitanje vriijednosti Grada teatra već i čitave kulture grada. Zadnjih 40 godina kultura ovog grada je isključivo vezana za ovaj festival, ne samo isključivo, ali je on nosilac svega onoga što se zove kultura u Budvi. Sam projekat Grad teatar tih osamdesetih godina ja da se jedan prostor pretvori u kulturni prostor širih i većih dimenzija. Sve ostalo što se naslanja na Grad teatar je dobro i radujemo se. U ovom konglomeratu sitnica i problema koji su se javili ovih nekoliko dana, posebno medijskih natpisa, mi smo kao tijelo koje na neki način pomaže ljudima u izvršnom dijelu vođenja Grada teatra, pokušali da pronađemo jedno rješenje koje bi bilo dobro za svu budvansku kulturu. Kompromis je napravljen jer želimo da pomognemo kulturu ovog grada i ta vrsta kompormisa je samo dobra volja i jedan oblik saradnje, pružanja ruke jednog organizovanog festivala svim malim festivalima u našem okruženju. Ono što je najbitnije je realno pozicija Grada teatra koji je nosilac kultrunog razvoja Budve. Svi smo uz Grad teatar sazreli i kulturno se podigli do onog nivoa do kog se može podići. Mi smo sve uradili i radićemo u budućnosti da razumijemo institucije poput JU Narodna biblioteka Budve koja je toliko stara i u svojoj prošlosti nosila nazive koji se danas ne pominju, poput "Srpska čitaonica". Sam taj program festivala "Ćirilicom" je bio bitan za nas kao bratska ili sestrinska festivalska forma, ali je problem nastao u onom trenutku kada mi nekom današnjem gostu ili Budvaninu treba da objasnimo da iza jednog brenda kao što je Grad teatar stoje i pozoiršne predstave koje ne pripadaju njemu… Mi smo sinoć na sjednici Savjeta donijeli odluku da pomognemo iz želje i ljubavi prema kulturi i budućoj kutlurnoj tradiciji ovog grada. Biblioteka i sve ove manifestacije koje su vezana za biblioteku će biti podržane u tehničkom smislu i što se tiče naše opreme... Večeras se zvanično završava Grad teatar i sve što se bude dalje dešavalo na ovoj sceni, dešavaće se na sceni koju je Grad teatar osmislio, opremio i pokrenuo i ono što je bitno, mi smo saradnici i pomažemo. Ali nikakvu zloupotrebu na temu Grada teatra nećemo dzovoliti, jer se radi o ljudima koji su ozbiljni u svom poslu.

Glavna urednica festivalskog programa Svetlana Ivanović podsjetila je prisutne na sve uspješno održane programe. Ukazala je na poklon dječjeg hora "Kolibri" koji je na festivalu "Grad teatar prvi put nastupio u Crnoj Gori i koji je bio uvod u festival na kojem smo bili u prilici da ispratimo oko 40 programa, 13 dramskih naslova u pozorišnom dijelu programa, 14 književnih večeri, osam koncerata i jedan razgovor na sceni posvećen Nebojši Glogovcu.

"Čini mi se da smo i ove godine imali izuzetno uspješno izdanje festivala Grad teatar koji uspješno nastavlja svoju misiju, a to je orijentacija ka umjetničkim formama najvećeg estetskog izraza" dodala je Svetlana Ivanović.

Direktorica JU Grad teatar Milena Lubarda Marojević je zahvalila na pomoći Vladi Crne Gore i predsjedniku Crne Gore  na podršci festival.

"Ovaj festival pokazao da je crnogorskoj javnosti i donosiocima odluka u Crnoj Gori stalo do festivala Grad teatar i da prepoznaju njegovu vrijednost".Takođe se zahvalila medijima koji su svakodnevno pratili festival, kao i igumanu i monasima manastira Svete Trojice u Stanjevićima koji su i ove godine omogućili publici Grada teatra da ima eksluzivni doživljaj u jednom potpuno vanserijskom prostoru. Posebno se zahvalila publici festivala, kako budvanima tako i gostima Budve.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 11:23