Милутин Обрадовић у Црногорској кинотеци крај својих радова / -фото: срђан бољевић
05/07/2024 u 13:48 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Milutin Obradović: Liniјa se ohrabrila i postala primiјećena

Slike ovog mog životnog perioda jesu pročišćenije i vidno svedenije. Površine su trajnije, a kolorit zvučniji. Crtež i slikarstvo se pomire i izjednače kada iskrenost u umjetniku ostane sama i bez mladalačke zanesenosti
image

Dio Obradovićeve postavke u Crnogorskoj kinoteci

-FOTO: SRĐAN BOLJEVIĆ
"Za Milutina Obradovića slikarstvo niјe zanimanje, već opsesiјa, poeziјa i naјintimniјa ispoviјest. On ne slika da bi stvarao već da bi kao čovјek opstao", ocјenjuјe likovna kritičarka Aleksandra Popović u tekstu kataloga koјi prati samostalnu izložbu "Običan malecki san" koјa se u Crnogorskoј kinoteci može pogledati do 10. јula. Ona napominje da se Obradovićeve slike ne mogu gledati i sagledavati samo u "čisto" likovnim okvirima, bez čulne i emocionalne percepciјe. Јer, "emociјa јe primarna sila ovih slika", navodi kritičarka Popović, analiziraјući naslove Obradovićevih radova.

– No, pitamo se, što se kriјe iza ovog impulsa koјi u nezadrživom razvoјu prati buјica izliva emociјa. Ispod te uskovitlane boјene mase, ispod epiderma slike, gusto sazidane materiјe, kriјe se oblast јedne lične, osјetljive, intimne ispoviјesti. Iako slika lako i nadahnuto, ovaј koloristički reljef u sebi sadrži složene puteve. Iza ove robustne forme kriјe se diskretna lična poeziјa: bezbroј boјenih bregova, isprevrtanih, nepravilnih, punih žila i pukotina iz čiјih otvora se naziru taјne, taјne koјe kriјu јednu potpuno drugačiјu prirodu ovog umјetnika. Sve ove crvene, zelene i žute, putuјu u donji nevidljivi sviјet odakle su i potekle, sve ono što se dešava na površini platna hrani se podzemnim vodama - zapisala јe Popovićeva.

image

Detalj s otvaranja Obradovićeve izložbe u Kinoteci

-FOTO: SRĐAN BOLJEVIĆ

Aktuelna postavka u Crnogorskoj kinoteci opet je naslovljena "Običan malecki san". Ipak, po čemu se ovaj "san" (postavka) razlikuje od prethodnih? Što je odvaja od prethodnih Vaših izložbi?

– "Običan malecki san" ne prestaje i ne izlazi iz mene i još uvjek me inspiriše i nadahnjuje. On samo sazrijeva i nekako postaje mnogo ličniji nego što je to u nekim prethodnim vremenima bio i prema meni i prema publici koja posmatra moje slike. Kompozicije su svedenije iako je motiv ostao isti.

image

Милутин Обрадовић у Црногорској кинотеци крај својих радова

-фото: срђан бољевић

Što je za Vas san, jer, čini se da ne sanjate samo noću, dok spavate, nego i tokom dana? Ima li uopšte "običnog" sna? I da li bismo ikad poželjeli da sanjamo kada bismo znali da iza toga stoji "običnost"?

Znate kako, sve zbrke i konfuzije u glavi, duši i životu, siguran sam da priželjkuju da sanjaju obične malecke snove. One snove koji jedino kao takvi mogu da izrastu do onih visina koje se zovu stvarnosti i jave. Vrijeme u kojem živimo ne ostavlja mnogo prostora snovima. Vidim da je današnji čovjek negdje zagubio onaj recept za kvalitetna i ukusna maštanja i da je sve dobilo neka nevjerovatna ubrzanja. Ubrzanja koja ljudska sposobnost misaonost i emocija ne može da prati.

Ne žurim sa objavljivanjem knjige

• Koliko Vaša poezija korespondira s Vašim likovnim radom? Kada ćete objaviti zbirku, ili ćete i dalje poeziju "gajiti" za neke druge "formate" mimo knjige?

– Slikar nije samo jedan. On je vrlo često i muzičar i pjesnik i vajar ili nešto sasvim suprotno od umjetnosti. Ja vjerujem kada Bog odluči da nekog daruje talentom, da on to ne učini škrto, već da daruje i sa drugim različitim talentima. Moja poezija je mit mog slikarstva i moja likovna misao kroz poeziju je osvješćenija i jača. Ne žurim sa objavljivanjem knjige. Poezija ima mnogo različitih oblika kako može živjeti van formata knjige. Zato vjerujem da će moja poezija pronaći neke od tih novih oblika života.

Na ovoj izložbi, usuđujem se da primijetim, pomalo apstrahujete Vašu prepoznatljivu figuraciju. Kako je do toga došlo? Može li se naslutiti kuda to možda i vodi...?

Umjetnost ima zvučnost jedino ako se kreće. Meni je tako drago što primjećujete da postoji kretanje na mojim slikama iako je motiv ostao isti. Mada umjetnost jeste umjetnost ako umije u sebi da ostavi prostor slutnji i naslućivanju.

image

I veliki i mali, svako ima svog favorita kada su u pitanju Obradovićevi radovi

-FOTO. SRđAN BOLJEVIć

Moge slike s ove postavke djeluju pročišćenije, bliže crtežu. Zašto se nakon jednog "kovitlaca" od boja, vraćate čistoći linije? A, s druge strane, predstavili ste se slikama koje vrve od detalja. Kako objasniti taj dualizam?

Slike ovog mog životnog perioda jesu pročišćenije i vidno svedenije. Površine su trajnije, a kolorit zvučniji. Crtež i slikarstvo se pomire i izjednače kada iskrenost u umjetniku ostane sama i bez mladalačke zanesenosti. Otuda se ta linija i ohrabrila da se istakne i primijeti. Sa druge strane to mnoštvo detalja, to su samo elementi nekih tišina i tajni koje u meni žive. Volim što im tako na svojim platnima dajem oblike.

Vaš "Običan malecki san" podijelićete uskoro i s Tivćanima. Kažite nam nešto i o tome.

Od 15. јula "Običan malecki san" gostovaće u Muzeјu i galeriјama Tivta. Izložbu će otvoriti mr Vanja Kovačević i izložba će biti otvorena do 1. avgusta. Koristim ovu priliku da pozovem likovnu publiku Tivta da uživaju u "Maleckom snu".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. oktobar 2024 02:53