Skulptura ”Venera” Michelangela Pistoletta, u stilu Art Povera, Napulj, Italija / SHUTTERSTOCK - SHUTTERSTOCK
17/10/2024 u 00:19 h
Iva NešićIva Nešić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pariz spreman za revolucionarnu izložbu: "Arte Povera" u galeriji Tornabuoni Art

Pariz dočekuje izložbu koja slavi snagu svakodnevnih materijala u umjetničkom izrazu – ključni umjetnici pokreta Arte Povera, uključujući Michelangela Pistoletta i Alighiera Boettija, predstavljaju svoja radikalna djela koja pomjeraju granice između umjetnosti i posmatrača.

Od 14. oktobra 2024. godine, Pariz će biti domaćin izložbe koja slavi jedan od najznačajnijih umjetničkih pokreta 20. vijeka – Arte Povera. Ova izložba, nazvana "Arte Povera. Charting a Revolution", održava se u prestižnoj galeriji Tornabuoni Art, i donosi radove ključnih umjetnika ovog pokreta, među kojima su Michelangelo Pistoletto, Giulio Paolini i Alighiero Boetti.

 

Arte Povera, ili "siromašna umjetnost", nastala je krajem 1960-ih u Italiji, kao odgovor na komercijalizaciju umjetnosti. Umjetnici ovog pokreta odbacili su tradicionalne materijale poput bronze i mermera, okrećući se svakodnevnim, prirodnim materijalima kao što su kamenje, zemlja, drvo i tkanine. Ova surova estetika nije bila samo estetska odluka – bila je politička. Cilj je bio ukazati na prolaznost materijala i ljudskog postojanja, istovremeno propitujući konzumerizam i ekonomske sisteme tog vremena.

 

Jedan od najvažnijih umjetnika koji će biti predstavljen na izložbi je Michelangelo Pistoletto, poznat po svojim reflektivnim platnima. Pistoletto koristi ogledala kako bi stvorio interaktivnu umjetnost – posmatrači postaju dio djela, doslovno se reflektujući u njemu. Ova tehnika omogućava da se preispita ne samo uloga umjetnika, već i uloga posmatrača. Djelo se stalno mijenja u zavisnosti od toga ko ga posmatra, što ističe prolaznost trenutka i individualnu percepciju.

"Ogledalo nas suočava s vlastitim odrazom, ali i s realnošću svijeta oko nas", objašnjava Pistoletto. Njegov rad stoga postaje dijalog između umjetnosti i publike, gdje granice između djela i posmatrača postaju zamagljene.

Još jedan istaknuti umjetnik na izložbi je Alighiero Boetti, čiji minimalistički radovi kriju složene ideje. Boetti je poznat po svojim tekstualnim radovima i mapama, kojima je istraživao suprotnosti između jednostavnog i kompleksnog. Na izložbi će biti predstavljeni njegovi radovi u kojima kombinuje tekstilne tehnike i konceptualne ideje, poput njegovih čuvenih vezova koji spajaju vizuelni jezik s geopolitičkim promjenama.

Boettijeva djela često su rezultat saradnje s grupama ljudi, što odražava njegovu vjeru u kolektivni rad i moć jednostavnih materijala. Njegovo djelo "Mappa", karta svijeta, prikazuje geopolitičke promjene kroz vrijeme, ističući stalnu fluktuaciju granica i političkih struktura.

 

Izložba "Arte Povera. Charting a Revolution" nudi jedinstven pogled na pokret koji je duboko promijenio način na koji posmatramo umjetnost. Odbacivanjem konvencionalnih materijala, umjetnici Arte Povere redefinisali su šta umjetnost može biti – ne samo estetski predmet, već i kritički alat za promišljanje društva, politike i prirode. Njihova djela nisu samo vizuelna; ona su filozofski i politički angažovana, pozivajući publiku da se aktivno uključi u umjetnički proces.

Za ljubitelje savremene umjetnosti, ova izložba pruža priliku da iz prve ruke vide radove umjetnika koji su oblikovali savremenu umjetnost, te da razmisle o ulozi materijala, prolaznosti i interakciji između umjetnika, djela i posmatrača. Izložba će biti otvorena za javnost do 18. januara 2025. godine i predstavlja nezaobilazan kulturni događaj ove jeseni u Parizu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 12:09