Savo Jovanović prilikom uručenja nagrde u Kinoteci / -ЖЕЉКО СТАЈКИЋ
22/07/2024 u 15:29 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Tiho i predano svјedočio umјetnost

Nekadašnji snimatelj i direktor fotografije Savo Jovanović, preminuo je juče u 85. godini života, a sahranjen je danas u Podgorici

Jovanović je rođen 1939. u Podgorici. Završio je Školu za umjetničke zanate u Herceg Novom 1963. godine. Od 1967. povremeno je bio angažovan u Televiziji Titograd u odjeljenju scenografije, a 1970. zasnovao je radni odnos u ovoj TV kući i do 2001. prošao put od asistenta do glavnog snimatelja, pomoćnika reditelja, veterana s kojim su sarađivali rediteljski velikani.

U Јovanovićevu profesionalnu biografiju upisane su brojne dokumentarne emisije, a kao snimatelj ili direktor fotografije Jovanović potpisuje i više igranih i dokumentarnih serija, kao i TV drame, prenio je portal RTCG.

Njegovu snimateljsku karijeru obilježila je i saradnja sa Živkom Nikolićem. Snimao je igrane filmove "Jovana Lukina", "Čudo neviđeno", "U ime naroda", "Iskušavanje đavola" i bio jedan od pomoćnika reditelja u TV serijama "Đekna još nije umrla, a ka će ne znamo" i "Oriđinali".

Za kompletan stvaralački opus i osoben filmski izraz dobio je nagradu "Živko Nikolić" Filmskog festivala Herceg Novi i nagradu za životno djelo "Zlatni objektiv" Crnogorske kinoteke". Kako je saopštio žiri ove kinotečke nagrade, Jovanović je više od 60 godina bio savjetnik, prijatelj i bezrezervna podrška generacijama reditelja igranih i dokumentarnih filmova. Tokom tog perioda Jovanović "svjedoči svoju umjetnost: predano, posvećeno i tiho. Onako kako se istinska umjetnost jedino i može živjeti".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 06:45