Bijeli luk / - FOTO: SHUTTERSTOCK
14/08/2023 u 08:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Bijeli luk jeste zdrav, ali kako da se riješimo njegovog mirisa?

Njegova antioksidativna, antifungalna i antibakterijska svojstva dobro su poznata od davnina. Pored toga, konzumiranje bijelog luka pomaže u snižavanju krvnog pritiska i poboljšava zdravlje srca

Bijeli luk je namirnica koja našem tijelu donosi mnoge dobrobiti, ali zbog njegovog mirisa može da nam bude prilično neprijatno.

Njegova antioksidativna, antifungalna i antibakterijska svojstva dobro su poznata od davnina. Pored toga, konzumiranje bijelog luka pomaže u snižavanju krvnog pritiska i poboljšava zdravlje srca.

Međutim, nažalost, konzumacija ove namirnice je povezana sa problemima sa zadahom koji mogu stvoriti neprijatne situacije zbog prisustva nekih supstanci koje se tokom procesa varenja apsorbuju u krvotok i prenose u pluća.

Zato pranje zuba nakon konzumacije bijelog luka nije toliko korisno za otklanjanje neprijatnog zadaha kao žvakaća guma ili menta: problem nije u ustima, već u sistemu za varenje, piše Novi list.

Šta onda činiti? Na svom Instagram profilu, dr Megan Rosi podijelila je efikasan i prirodan trik za neutralizaciju neprijatnog zadaha izazvanog konzumacijom bijelog luka.

Da biste riješili problem, samo pojedite jabuku u istom obroku.

„Pokazano je da biljne hemikalije, uključujući kvercetin, u jabuci stupaju u interakciju sa jedinjenjima sumpora u belom luku, neutrališući taj poseban miris“, objašnjava dr Rosi u svom postu.

Ali nije samo jabuka ta koja ima „moć“ nad bijelim lukom.

Na listi namirnica koje se mogu dodati jelima bogatim bijelim lukom kako bi se neutralisao miris jeste povrće koje se mora jesti sirovo da bi bilo efikasno.

– zelena salata

– peršun

– nana

– spanać

Ukratko, ako namjeravate da se počastite jelima sa belim lukom ili da ih pripremite za goste, ne zaboravite da na sto stavite lijepu korpu jabuka ili da u jelo dodate malo spanaća ili peršuna kako biste spriječili zadah.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
BIJELI LUKMIRIS
03. maj 2024 06:51