/ -PIXABAY
22/07/2024 u 17:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Banane su savršene za miran san

Probali ste različite biljne čajeve, umirujuće mirise lavande i kontrolisali vrijeme bez ekrana u nastojanju da imate više kvalitetnog sna - ali ništa nije dalo previše rezultata.

Hrana za doručak ili ručak pokreće vaš dan, da je snagu i elan, ali banana može biti odlična užina pred spavanje da bi organizam uveo u stanje mirovanja i opuštanja.

Zdrava crijeva, miran san

Naime, kako piše Helti, banane mogu pomoći da se bolje odmorite zahvaljujući jedinstvenom sastavu. Prvo, banane su moćan izvor prebiotika. Ova biljna vlakna hrane zdrave bakterije u crijevima, a banane su takođe prirodni borac protiv stresa, prema istraživanju iz 2017.godine. U ovom istraživanju navedeno je i da uticaj prebiotika na stres ostaje tokom noći, poboljšavajući kvalitet sna, podstičući miran ciklus spavanja i ublažavajući poremećaje spavanja izazvane stresom.

Kako banane uključuju hormon spavanja

Određeni hranljivi sastojci koji se nalaze u bananama takođe rade na pripremi tijela za dubok san koji obnavlja. Triptofan je aminokiselina koja je potrebna ljudskom tijelu za proizvodnju melatonina, hormona koji nam pomaže da uspavamo – a ima ga dosta u bananama. Pokazalo se da hrana koja sadrži triptofan poboljšava skoro sve mjere kvaliteta sna, prema istraživanju iz 2020. godine. I dok naučnici znaju da vitamin B6 koji se nalazi u bananama pomaže triptofanu da proizvodi melatonin, ova dva vitamina rade zajedno na smanjenju noćnog buđenja.

Mineral za spavanje nedostaje većini

Oko 60 odsto ljudi ne unosi dovoljno magnezijuma, a upravo banana je rješenje ovog problema. Istraživanje je pokazalo da nizak nivo magnezijuma može igrati ulogu u poremećajima spavanja. Sa skoro 10 procenata dnevne potrebe za magnezijumom koja je dostupna u banani, ovo je sasvim optimalan način da postignete svoj cilj i odmorite se tokom noći, prenosi Politikin magazin.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. septembar 2024 23:10