/ - PHOTO BY ARDI EVANS ON UNSPLASH
09/04/2023 u 04:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Biljke mogu smanjiti nivo stresa

Jedna od bitnijih prednosti kojima sobne biljke mogu doprinijeti boljem kvalitetu vašeg života jest pročišćavanje vazduha

Postoje brojne studije koje su ispitale uticaj sobnih biljaka na zdravlje.

Biljke mogu smanjiti nivo stresa i doprinijeti većem osjećaju ugodnosti u vlastitom domu. Studija obavljena 2015. godine u časopisu „Journal of Physiological Anthropology“ pokazala je kako sobne biljke mogu uticati na nivoe psihološkog i fiziološkog stresa, prenosi Avaz.

Osjećaj mira

Naime, stručnjaci su dokazali da aktivnosti koje uključuju npr. zalijevanje i/ili presađivanje utiču na smanjenje stresa i izazivaju osjećaj mira.

Jedna od bitnijih prednosti kojima sobne biljke mogu doprinijeti boljem kvalitetu vašeg života jest pročišćavanje vazduha. Studija koju je sprovela NASA 1989. godine dokazala je da određene kućne biljke uklanjaju onečišćenja iz vazduha u prostoru. Od tog vremena objavljeno je još studija koje podupiru te rezultate, potvrđujući da biljke doprinose pročišćavanju vazduha.

Osim toga biljke doprinose i vlažnosti vazduha. Što je posebno važno za osobe koje imaju suvu kožu ili pate od problema povezanih sa suvim vazduhom, kao što su respiratorni problemi i glavobolje.

Listovi određenih biljaka, poput kineskog zimzelena ili mirnog ljiljana, mogu uhvatiti alergene i ostale čestice u zraku koje uzrokuju alergijske reakcije. Ako imate problema s alergijama, svakako izbjegavajte biljke koje imaju pelud ili spore.

Bolja koncentracija

Postoje indikacije da prisutnost sobnih biljaka može doprinijeti i pojačanoj koncentraciji. Studija objavljena 2019. u časopisu „International Journal of Environmental Research and Public Health“ istražila je uticaj sobnih biljaka na koncentraciju. Studija je pokazala da su učenici imali više koncentracije kada su se nalazili u prostoriji u kojoj su bile prave sobne biljke, u odnosu na učenike koji su učili u prostoriji s vještačkim biljkama ili fotografijama biljaka.

Utjecaj na kućne ljubimce

Ako imate kućne ljubimce, morate biti svjesni da nisu sve sobne biljke pogodne za životinje. Neke biljke koje mogu biti toksične za kućne ljubimce su zlatni puzavac, fikus gumijevac i aglaonema. Prije odabira provjerite je li određena biljka sigurna za vaše ljubimce.

Premda i samo jedna biljka u vašem životnom prostoru može poboljšati vaše okruženje, NASA tvrdi da je za kuću od 160 metara kvadratnih potrebno otprilike 15 – 18 kućnih biljaka kako biste osjetili prednosti tih biljaka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:05