/ PHOTO BY MASSIMO RINALDI ON UNSPLASH
17/01/2023 u 00:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Čaj od mente za jači imuni sistem: Odlična svojstva za zdravlje i ljepotu

Ako i niste ljubitelj tih napitaka, sigurno pijete čajeve za zdravlje

Ljutina i fini ukus mente mnogima je jedan od najdražih biljnih čajeva. Ako i niste ljubitelj tih napitaka, sigurno pijete čajeve za zdravlje. Jedna od najboljih stvari koju možete dobiti od čaja od mente su njegova odlična svojstva za zdravlje, a i ljepotu.

Tako je čaj od mente poznat po svojim brojnim dobrobitima. Naravno, u ovom slučaju govorimo o čaju koji je iz organskog uzgoja i u kojem zaista i ima prave mente. Nemojte da vas zbuni kada vidite različita imena za ovu biljku. Čaj od mente na pakovanjima može biti napisan kao čaj od metvice ili čaj od nane, a zapravo se radi o istoj stvari. Ovo su samo neka od njegovih odličnih svojstava, a portal Telegram.hr je napravio listu pozirivnih uticaja ovog čaja.

ČAJ OD MENTE OSLOBAĐA OD STRESA

Jedan od glavnih razloga zašto se prije kafe odlučujemo za čaj od mente, crni čaj ili zeleni čaj je nivo smirenosti koju pruža. Ovo nastaje zbog toga što menta u sebi sadrži dosta visoke količine tripofana. Tripofan inače u našem organizmu služi za stvaranje serotonina koji je poznat kao hormon sreće. Korištenjem čaja od mente smanjiće se stres, poboljšati raspoloženje, a timaćete lakše prolaziti kroz dan.

SMANJUJE BOLOVE U STOMAKU

Ovaj biljni čaj zapravo je jako zdrav. Najviše su poznate njegove pozitivne posljedice na probavni sistem, kao i na smanjivanje grčeva i bolova u trbuhu.  Ako imate problema sa gastritisom, ljekovitost čaja od mente smanjiće želučanu kiselinu, a i blago djelovati na cijelu probavu.  Važno je da ga koristite pravilno i ne pretjerujete u korištenju jer i ova vrsta biljnog čaja ima diuretičko djelovanje pa će tako pomoći prilikom mršavljenja, ali i rješavanja nepotrebnih toksina iz organizma, prenosi Avaz.

Kada ste u potrazi za zdravim, finim i blagim biljnim čajem, čaj od mente je pravi odabir jer ima antivirusna, antikancerogena i antibakterijska svojstva. Ovo znači da će smanjiti mogućnost upale, a ako se ona i pojavi, usporiće njen razvoj. 

JAČA ČITAV IMUNOLOŠKI SUSTAV

Uz odlična svojstva koja pomažu kod problema sa želucem i cjelokupnom probavom, čaj od mente odličan je odabir za jačanje imuniteta. Kao što sam već navela, ima antivirusna i antibakterijska svojstva što znači da će vas ovaj biljni čaj štititi od upalnih procesa, bakterija i virusa.  Sadrži vitamine A i C te druge aktivne supstance poput ruzmarinske kiseline koji pomažu u jačanju otpornosti organizma.

Kada dođe do prehlade ili kada imate gripu, ne bi bilo loše da konzumirate ovu vrstu biljnog čaja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 13:08