/ - SRDJAN BOLJEVIC
07/04/2022 u 11:07 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Друга бустер доза Фајзера снизила стопу заразе код старијих особа

Стручњаци појаснили да заштита од развоја тежих облика болести није ишчезла ни шест недеља након примања бустер дозе

Четврта доза вакцине Фајзер/Бајонтек, односно друга бустер доза, снизила је стопу заразе коронавирусом код старијих особа, али чини се да је заштита од инфекције краткотрајна, показала је велика израелска студија.

Заштита од инфекције коронавирусом након друге бустер дозе ослабила је већ након четири недеље, показало је истраживање израелских научника објављено ове недеље.

Стручњаци су појаснили и да заштита од развоја тежих облика болести није ишчезла ни шест недеља након примања  бустер дозе, али истичу да ће бити потребно спровођење додатних студија да би се процијенило колико је дугорочна заштита.

Студијом, у коју је било укључено 1,3 милион људи старости 60 и више година, проучавана су раније прикупљена сазнања из базе података израелског министарства здравља у периоду између 10. јануара и 2. марта, када је превладавала варијанта омикрон.

Резултати истраживања објављени су уочи састанка америчке Управе за храну и љекове (ФДА) на ком ће се расправљати о потреби за бустер дозом недељу дана након што су САД одобриле другу бустер дозу за особе старије од 50 година усред ширења подваријанте омикрон БА.2.

Министри здравља већине европских држава позвали су владе земаља чланица Уније да подрже вакцинацију четвртом дозом, односно другом бустер дозом, особа старијих од 60 година.

Kада је ријеч о азијским државама, Јужна Kореја је започела давање четврте дозе вакцине против ковида-19 у фебруару, а и Сингапур је саопштио да старијима од 80 година планира да понуди другу бустер дозу.

Још је једна израелска студија прошлог мјесеца показала је да стопа смртности међу старијим особама које су примиле другу бустер дозу Фајзер/Бајонтек вакцине нижа за 78 одсто у односу на смртност међу онима који су примили само једну бустер дозу.

Израел је почео да нуди другу бустер дозу у јануару.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:01