/ -SHUTTERSTOCK
01/11/2025 u 17:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dunja jača imunitet, smiruje stomak i usporava starenje

Nekada neizostavna u svakoj kuhinji, danas je skoro zaboravljena, ali upravo zato zaslužuje svoj "povratak", i to u velikom stilu.

Dunja se uzgaja već hiljadama godina i u starim kulturama simbolisala je ljubav i plodnost. U mnogim krajevima, pa i kod nas, stavljala se u ormare ili na police jer njen prepoznatljiv miris prirodno osvježava prostor.

I danas će dunja, ako je stavite u činiju sa jabukama ili kruškama, ubrzati njihovo sazrijevanje jer je pravi čarobnjak u kuhinji.

Možda nije prva na listi voća koje kupujemo na pijaci, ali dunja je prava jesenja zvijezda koja osvaja mirisom i zdravim blagodatima. Nekada neizostavna u svakoj kuhinji, danas je skoro zaboravljena, ali upravo zato zaslužuje svoj "come back", i to u velikom stilu. Donosimo razloge zbog kojih ćete željeti da je uvrstite u svoj jelovnik.

Kako je najbolje konzumirati?

Za razliku od jabuka ili krušaka, dunja se rijetko jede sirova jer je tvrda i trpka. Najbolje ju je:

Skuvati ili ispeći – tada postaje mekana i slatka.

Pripremiti u kompotu ili džemu – njena aroma čini zimnicu posebnom.

Dodati u kolače i pite – daje bogat, pomalo egzotičan ukus.

Iskoristiti u slanim jelima – savršeno se slaže s mesom poput ćuretine ili jagnjetine.

Riznica nutrijenata

Dunja nije samo ukusna, već i prava mala riznica hranljivih materija.

Bogata je vitaminom C – jača imunitet u sezoni prehlada.

Sadrži vlakna – podstiče varenje i daje duži osjećaj sitosti.

Puna je antioksidanasa – pomaže u borbi protiv slobodnih radikala i usporava starenje ćelija.

Prirodni je saveznik protiv mučnine – čaj od dunjinih listova tradicionalno se koristi za smirenje želuca.

Simbol gostoljubivosti

Dunja se često koristi u narodnoj medicini, naročito za smirivanje kašlja i probavnih tegoba. U mnogim kulturama bila je simbol gostoljubivosti – domaćice su je stavljale na sto kao znak dobrodošlice.

Zahvaljujući visokom sadržaju pektina, dunja je idealna za pripremu želea i marmelada.

Iako je pomalo zaboravljena, dunja zaslužuje da je vratimo na sto. Njen miris vraća u djetinjstvo, ukus obogaćuje deserte i jela, a nutritivne vrijednosti čine je pravim jesenjim supervoćem.

Ako tražite način da oplemenite svoj jelovnik i usput učinite nešto dobro za zdravlje – dunja je pravi izbor.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. decembar 2025 22:56