Ilustracija / Shutterstock
26/11/2023 u 17:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kako da se oslobodite kofeinske glavobolje?

U nekim slučajevima, ako se lišite kofeina na koji se oslanjate da biste proveli dan, može vam izazvati pulsirajuću glavobolju

Ako ste ikada pokušali da prestanete da pušite ili smanjite unos kofeina, ili ste jednog dana zakasnili na posao i niste imali vremena za svoju uobičajenu jutarnju šoljicu kafe ili čaja sa kofeinom, onda znate da je teško prebroditi dan bez omiljenog legalnog stimulansa. 

Možda ćete otkriti da ste posebno razdražljivi ili da se borite da ostanete budni i fokusirani na svoj posao.

U nekim slučajevima, ako se lišite kofeina na koji se oslanjate da biste proveli dan, može vam izazvati pulsirajuću glavobolju. Svako ko je ranije imao strašnu glavobolju od kofeina zna da one čine težak dan još težim. Evo kako možete da se riješite kofeinskih glavobolja.

Kako kofein utiče na vas?

Iako mnogi ljudi, uključujući procenjenih 80 do 90 odsto odraslih u Sjevernoj Americi, redovno konzumiraju kofein iz različitih razloga, uobičajeni stimulans je najpoznatiji po svojoj sposobnosti da efikasno drži nekoga budnim.

„Kofein povećava aktivnost vašeg centralnog nervnog sistema“, objašnjava dr Laura Purdi i dodaje da može poboljšati vaše raspoloženje, pružiti jasnoću misli i učiniti da se osjećate produktivnije.

Drugim riječima, kofein zapravo može biti koristan, posebno za jačanje budnosti, raspoloženja i kognicije, kada se konzumira u malim do umjerenim dozama (30 do 400 miligrama dnevno – ili ne više od oko tri šoljice kafe dnevno).

Šta uzrokuje kofeinsku glavobolju?

Za neke ljude, konzumacija kofeina zapravo može izazvati glavobolju i anksioznost. Ali ovdje se kofeinska glavobolja više odnosi na pulsirajući bol koji se može javiti usled povlačenja kofeina.

Da li kafa zaista dehidrira naš organizam?

Odvikavanje od kofeina odnosi se na simptome koje redovni, svakodnevni korisnik kofeina, čak i ako je to samo jedna šoljica kafe ili čaja svakog dana, doživljava nakon prestanka redovnog unosa kofeina.

Glavobolje su među najčešćim simptomima odvikavanja od kofeina, zajedno sa umorom, iscrpljenošću, smanjenom budnošću, smanjenom energijom i poteškoćama u koncentraciji.

„Vaše tijelo bukvalno prolazi kroz simptome odvikavanja, baš kao što se oslobađate bilo koje druge supstance“, objašnjava Bet Červoni, registrovani dijetetičar na Klivlend klinici i dodaje da kako utiče na centralni nervni sistem, javlja se drhtanje, razdražljivost i glavobolja.

Ozbiljnost, početak i trajanje ovih simptoma variraju od osobe do osobe, u zavisnosti od nečije osjetljivosti i tolerancije na kofein, kao i načina života i, naravno, koliko je prošlo od poslednjeg konzumiranja stimulansa, nastavlja Purdi.

„Simptomi odvikavanja od kofeina mogu se pojaviti odmah kada se ne ispuni dnevni unos kofeina ili tokom perioda od nekoliko dana, kada kofein potpuno nestane iz tela“, objašnjava ona.

Koliko kafe je previše: U kom slučaju treba smanjiti dozu

U većini slučajeva, kofeinske glavobolje i drugi simptomi odvikavanja počinju 12 do 24 sata nakon nečijeg poslednjeg unosa kofeina, dostižu vrhunac nakon osam do 51 sat i mogu trajati do devet dana, prema Nacionalnom institutu za zdravlje. Ipak, kofeinske glavobolje obično ne traju duže od nekoliko sati, primjećuje Purdi.

Glavobolje i drugi simptomi odvikavanja od kofeina su posebno česti kada neko pokuša da prestane da uzima stimulans iznenada, umjesto da postepeno smanjuje.

„Ne preporučuje se da naglo prestanete da konzumirate kofein jer će vaše tijelo reagovati ako inače imate visok dnevni unos“, objašnjava Purdi i dodaje da to povećava vjerovatnoću da dobijete glavobolju od kofeina.

Kako se osloboditi kofeinske glavobolje?

Najbrži i najefikasniji način da se riješite kofeinske glavobolje je da svom tijelu date ono što želi: kofein. U stvari, bez obzira da li je glavobolja uzrokovana povlačenjem kofeina, mnogi stručnjaci preporučuju konzumiranje kofeina za ublažavanje glavobolje, jer izgleda da stimulans pomaže u širenju krvnih sudova u mozgu.

Ako pokušavate da smanjite unos kofeina, idite na nešto što još uvijek sadrži kofein, ali manje, kao što je crni čaj, zeleni čaj ili čak malo tamne čokolade.

Međutim, ako posezanje za kofeinom nije opcija, a vi zaista pokušavate da smanjite svoju zavisnost ili da potpuno odustanete, postoji nekoliko drugih načina da pokušate da malo ublažite svoju glavobolju, piše Real Simple.

Uzmite lijek protiv bolova

Isti ljekovi protiv bolova bez recepta koje biste uzimali za bilo koju drugu glavobolju, takođe pomažu da se riješite kofeinskih glavobolja, kaže Purdi.

Međutim, ako pokušavate da potpuno napustite kofein, moraćete pažljivo da pročitate etiketu, jer mnogi od ovih ljekova zapravo sadrže kofein. Dok će kofeinski ljekovi protiv bolova vjerovatno prekinuti vašu glavobolju, oni će takođe produžiti vašu zavisnost od stimulansa, i to je nešto čega treba da budete svjesni.

Ostanite dobro hidrirani

S obzirom na široko rasprostranjeno (ali netačno) uvjerenje da je voda lijek za gotovo sve zdravstvene probleme, nije iznenađenje što se često reklamira kao siguran način da se zaustavi glavobolja od kofeina.

Iako postoje ograničeni naučni dokazi koji ukazuju na to da voda za piće ili intravenska hidratacija mogu pomoći u ublažavanju simptoma odvikavanja od kofeina, to vjerovatno ima više veze sa sprečavanjem ili upravljanjem glavoboljama dehidracije i davanjem vode koja mu je potrebna za funkcionisanje, a manje veze sa „ispiranjem“. „Preostali kofein iz vašeg sistema, prenosi N1 Zagreb.

Popijte šolju pića bez kofeina

Mala, nova studija istraživača sa Univerziteta u Sidneju otkrila je da su se simptomi odvikavanja od kofeina kod učesnika, uključujući glavobolje povezane sa kofeinom, poboljšali nakon ispijanja kafe bez kofeina.

Ukupno 61 teški konzument kafe (oni koji piju tri ili više šoljica dnevno) ostao je bez kafe 24 sata, ocijenio svoje simptome odvikavanja, a zatim su podijeljeni u tri grupe.

Jedna grupa je dobila vodu za piće, a druge dve su dobile kafu bez kofeina, iako je jednoj od grupa rečeno da je to obična kafa, a zatim je zatraženo da procene svoje simptome odvikavanja od kofeina 45 minuta kasnije.

„Grupa koju su lagali prijavila je veliko smanjenje odvikavanja od kofeina iako ne postoji farmakološki razlog zašto bi to bio slučaj“, rekao je dr Lev Mils, viši naučni saradnik na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sidneju i glavni autor studije, objašnjeno je u saopštenju.

Zanimljivo je da rezultati studije, objavljeni u Journal of Psychopharmacology u januaru 2023, pokazuju da je grupa koja je znala da uzima napitak bez kofeina takođe prijavila smanjenje simptoma odvikavanja, kao što su glavobolje, dok grupa koja je davala samo vodu nije iskusila poboljšanje.

Na kraju, Mils i drugi autori studije zaključili su da, pošto ljudi imaju tendenciju da povezuju ukus i miris kafe sa poboljšanjem simptoma odvikavanja, kafa bez kofeina može postići isti ishod i bez kofeina. Međutim, važno je imati na umu da je ovo jedna, relativno mala studija, pa su potrebna dalja istraživanja. Ali ako ništa drugo ne pomaže, možda bi bilo vrijedno probati šoljicu kafe bez kofeina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 10:10