Novo istraživanje s Univerziteta u Kopenhagenu tvrdi da bi dodavanje mlijeka u kafu moglo pomoći vašem tijelu prilikom borbe sa upalama te da može doprinijeti boljem zdravlju. Dodavanje mlijeka vašoj kafi moglo bi poboljšati vaše zdravlje, tvrde naučnici.
Crna kafa je prepuna polifenola koji mogu spriječiti oštećenje ćelija i pomoći vam da živite duže, a proteini iz mlijeka mogu se uhvatiti za antioksidanse i pomoći tijelu da ih upije.
BOLJI UTICAJ NA ZDRAVLJE
Laboratorijski eksperimenti Univerziteta u Kopenhagenu otkrili su da je ovo udvostručilo efikasnost polifenola. Postali su duplo bolji u smanjenju štetnog otoka/upale u ljudskim ćelijama. Upale mogu oštetiti krvne sudove i povećati rizik od srčanih bolesti, prenosi Avaz.
Autorka studije, profesorica Marianne Nissen Lund, rekla je: "Pokazujemo da se - kako polifenol reaguje - njegov učinak na upalu u imunološkim ćelijama pojačava. Jasno je zamislivo da bi ovaj koktel mogao imati i povoljan učinak na upale kod ljudi."
POBOLJŠAVA APSORPCIJU
Profesorica Nissen Lund je dodala: "Budući da ljudi ne upijaju toliko polifenola, mnogi istraživači proučavaju kako poboljšati njihovu apsorpciju. Ova strategija ima dodatnu prednost u povećanju protivupalnih učinaka."
"Zamišljam da se nešto slično dešava u jelu od mesa sa povrćem ili smutiju ako obavezno dodate malo proteina poput mlijeka ili jogurta", pojasnila je.