Hidratacija je ključna jer krv tada lakše cirkuliše i srce ne mora da radi pod većim opterećenjem.
"Kada je osoba dehidrirana, krv postaje gušća i sklonija stvaranju ugrušaka", objašnjava kardiolog dr Lars Sondergard za Parade.
Kardiolozi naglašavaju da bi ljudi češće trebalo da zamijene voćne sokove običnom vodom. Iako sokovi nose "zdravu" reputaciju, često sadrže velike količine dodatog šećera.
"Ishrana bogata dodatim šećerima može negativno da utiče na srce jer doprinosi povećanju tjelesne težine, povišenom krvnom pritisku i lošem holesterolu", kaže kardiološkinja dr Estel Džin.
Dr Sondergard dodaje: "Pretjeran unos šećera može da izazove hroničnu upalu krvnih sudova i poveća rizik od srčanog i moždanog udara."
Umjerena konzumacija voćnog soka nije problematična
Zbog toga kardiolozi preporučuju ograničavanje šećera, a voda je daleko zdraviji izbor jer nema kalorija i dodatno pomaže bubrezima u uklanjanju viška natrijuma, čime se reguliše krvni pritisak.
"Voda pomaže srcu da efikasnije pumpa krv i održava ravnotežu elektrolita, što je ključno za pravilan srčani ritam", ističe dr Sondergard.
Dr Džin navodi da zamjena sokova vodom doprinosi i lakšem održavanju zdrave tjelesne težine.
Važno je naglasiti da umjerena konzumacija voćnog soka nije problematična, ali cijelo voće je daleko bolji izbor jer sadrži vlakna koja stabilizuju nivo šećera u krvi.
"Vlakna pomažu u snižavanju holesterola, regulaciji šećera i stvaraju osjećaj sitosti", kaže dr Sondergard.
Kardiološkinja dr Dženifer Vong dodaje da vlakna usporavaju varenje i apsorpciju šećera, što smanjuje rizik od naglih oscilacija šećera i dugoročno štiti srce.
