/ ILUSTRACIJA FOTO: YOUTUBE EVERYDAY HEALTH
22/06/2022 u 13:30 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Koliko šoljica kafe smije dnevno popiti trudnica

bebino srce pod uticajem kofeina može brže da zakuca, a tijelo postane živahnije

Šoljica dobre crne kafe je tradicija, dok sami uživate uz jutarnje novine ili ste u odabranom društvu. Umjerenost u ispijanju kafe je poželjna.

Glavni sastojak kafe je kofein. On prolazi kroz posteljicu majke u krvotok ploda, pa samim tim treba očekivati da beba osjeti njegove efekte. I bebino srce pod uticajem kofeina može brže da zakuca, a tijelo postane živahnije.

To i majka lako registruje, jer se pokreti bebe intenziviraju, piše Avaz.

Činjenica je da organizam trudnice nešto usporenije odstranjuje kofein, te se on duže zadržava u tijelu majke. Zato američko Udruženje za hranu i lijekove preporučuje trudnicama ograničen unos kofeina.

Umjerenost unosa kofeina znači ne više od 300 miligrama dnevno.

Prevedeno u broj šoljica kafe, to bi značilo dvije kafe tokom jednog dana. Ali, ako buduća mama poželi još koji gutljaj svog omiljenog napitka, a trudnicama želje moraju da se ispune, ostaje savjet da opuštanje i relaksaciju u omiljenom društvu, koje će goditi i bebi, dožive uz kafu bez kofeina.

Dvije, pa čak i tri šoljice ove kafe u toku dana, obezbijedit će ugođaj željene arome bez kofeinskih efekata na plod.

U ovom pohvalnom razmišljanju budućih mama, da li izbjegavati kofein, bitno je i to da budu svjesne prisustva kofeina u drugim proizvodima. Umjerenost u konzumiranju čokolade je poželjna, a za preporuku je i izbjegavanje pića koja sadrže kofein.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
03. jul 2022 06:15