/ - SHUTTERSTOCK
08/05/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Maslinovo ulje pomaže u borbi protiv uporne bolesti

Maslinovo ulje, koje se smatra zdravijom alternativom uljima semenki, takođe je korisno u sprečavanju gubitka kognitivnih sposobnosti i smrti povezanih s mentalnim propadanjem, otkriva studija sprovedena tokom 28 godina na 92.000 ljudi.

"Pojačana konzumacija maslinovog ulja povezana je sa smanjenim rizikom od smrti uzrokovanih demencijom, bez obzira na ukupan kvalitet ishrane", zaključak je tima Fakulteta za javno zdravlje Univerziteta Harvard čije je istraživanje objavljeno u stručnom časopisu American Medical Association (AMA).

Učesnike su svake četiri godine pitali o količini unosa maslinovog ulja i uopšteno o njihovim prehrambenim navikama, dok se kod smrtnih slučajeva, gdje je to bilo primjenjivo, tražio uzrok smrti, uključujući i demenciju.

Utvrđeno je da su oni koji su vrlo rijetko ili nikad koristili maslinovo ulje bili skloniji razvoju stanja poput Alchajmerove bolesti. Naučnici su objavili da rezultati dugogodišnje studije navode na zaključak da "unos maslinovog ulja predstavlja moguću strategiju u smanjenju smrti od demencije".

Studija je pokazala da su osobe koje su konzumirale više od pola kašičice maslinovog ulja dnevno imale 28 posto manji rizik od smrti od demencije u poređenju s onima koji su ga rijetko konzumirali ili nikad. Nadalje, zamjena samo jedne kašičice margarina ili majoneza s jednakom količinom maslinovog ulja dnevno pokazala je vezu s osam do 14 posto manjim rizikom od smrti od demencije.

Prirodnije ulje

S visokim udjelom antioksidanata i neznatno prerađeno, maslinovo ulje je prirodnije od ostalog biljnog ulja i ulja sjemenki koja su zbog miješanja i načina prerade siromašnija nutrijentima i lišena ukusa.

Tim s Harvarda takođe navodi da nije otkrivena nikakva veza između biljnih ulja ili maslaca i ostalih mliječnih proizvoda s gubitkom kognitivnih sposobnosti.

Takođe ističu da redovni korisnici maslinovog ulja u manjoj mjeri razvijaju dijabetes od onih koji su skloniji konzumaciji biljnih ulja i ulja sjemenki te da je "moguće" da je kuvanje na maslinovom ulju "pokazatelj zdravije ishrane".

No, cijene maslinovog ulja su poslednjih godina skočile u nebo te je ta vrijedna namirnica postala nedostupnija ljudima s nižim primanjima jer su od sredine 2021. suočeni s porastom cijena hrane, goriva, grijanja i prevoza.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 00:19