/ - Фото: Илустрација
10/10/2021 u 20:37 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Моћна цвекла – поврће пуно влакана, минерала и витамина

Има противупална својства која долазе из тамноцрвеног пигмента, познатог као беталаин

Цвекла је позната по својој дивној боји и земљаном укусу, а садржи и обиље храњивих састојака.

Истраживачи су утврдили да би људи требало у исхрану да укључе више цвекле због њене приступачности и бројних здравствених предности.

Углавном се састоји од воде, али садржи и пуно влакана и храњивих супстанци попут калцијума, магнезијума, калијума и витамина А.

Један од ефеката који ћете искусити када почнете да једете више цвекле су антиоксидативна и противупална својства која долазе из тамноцрвеног пигмента, познатог као беталаин.

Енциклопедија хране и здравља наводи да беталаин можете да добијете само из цвекле, кактусове крушке и блитве или одређених екстраката беталаина. Такође се налази у неким другим биљкама и лишћу, али они нису јестиви за људе.

Истраживачи су били толико импресионирани здравственим налазима везаним за цвеклу да су наставили да испитују ​​могућност кориштења те намирнице или њеног екстракта за помоћ у борби против упалних болести јетре и артритиса.

Позитивни ефекти конзумирања цвекле су значајни, а једина позната „негативна“ страна је та да би беталаини могли да појачају или промијене боју урина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 08:47