/ ILUSTRACIJA SKRINšOT: YOUTUBE VODIč KROZ DIJABETES
12/11/2022 u 23:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Namirnice koje imaju pozitivan efekat na vid

Beta karoten je važan za noćni vid, odnosno za prilagođavanje očiju na tamu

Dobro je poznato da pojedina hrana ima pozitivne efekte na određene dijelove tijela i njihovu funkciju. Oduvijek se konzumiranje šargarepe smatralo dobrim za vid, ali ona nije jedina namirnica sa takvim efektom. 

Neke namirnice će zbog svojih vitamina i minerala imati poseban uticaj na vid i trebalo bi ih uvrstiti u svakodnevne obroke, prenosi N1.

CRVENA PAPRIKA

Crvena paprika sadrži puno vitamina C koji je dobar za krvne sudove u očima. Osim u paprici, vitamina C ima i u limunu, grejpu, kiviju, šipku, i karfiolu. Važno je da se sve ove namirnice jedu sirove jer se predugom termičkom obradom na previsokim temperaturama njihova djelotvornost može smanjiti.

ZELENO LISNATO POVRĆE

Kelj, spanać, ali i brokoli, prokelj, zelena salata, kukuruz i grašak sadrže lutein i zeaksantin koji su antioksidansi, a koji poboljšavaju vid i sprečavaju pojavu bolesti oka. Ova dva antioksidansa se nalaze i u voću, ali i u žumancima.

POVRĆE BOGATO BETA KAROTENOM

Ovoj grupi pripadaju šargarepa, batat, breskve i dinja. Beta karoten je važan za noćni vid, odnosno za prilagođavanje očiju na tamu.

PASULJ I MAHUNARKE

Osim brojnih drugih prednosti, pasulj i mahunarke će jednako tako pomoći očima da se prilagode mraku. Ovoj grupi pripadaju skoro sve vrste pasulja, sočiva i leblebije.

LOSOS I TUNJEVINA

Losos, tunjevina, sardine i druge masne ribe su bogate omega 3 – masnim kiselinama koje štite oči od pojave glaukoma, odnosno do stanja koje oštećuje očni nerv, a ako se ne tretira može da dovede i do slijepila.

ORAŠASTI PLODOVI I SEMENKE

Osim riba i orašasti plodovi sadrže omega – 3 masne kiseline, kao i vitamin E koji štiti oči od bolesti koje nastaju kao posledica starenja oka. Osim orašastih plodova i određene sjemenke imaju iste sastojke, a toj grupi pripadaju čia sjemenke, sjemenke lana i sjemenke konoplje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 13:10