/ -SHUTTERSTOCK
17/05/2025 u 18:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Namirnice koje mogu da vam pogoršaju sezonsku alegriju

Za mnoge ljude koji pate od alergija, promjena godišnjih doba donosi više od samo puke vremena – može izazvati niz neprijatnih simptoma.

Kijanje, kašljanje, zapušen nos su neizbježni u proljeće. Iako je polen u vazduhu glavni krivac za ove simptome, određene namirnice i te kako mogu da pogoršaju stanje. Zato, pomozite sebi da pregurate sezonu alergija i pogledajte našu listu.

Hrana koja pogoršava simptome alergije

Orašasti plodovi

Alergije na orašaste plodove su česte, ali da li ste znali da sezonske alergije na polen mogu učiniti da budete osjetljiviji na određene orašaste plodove? Na primjer, osobe koje su alergične na polen breze češće reaguju na lješnike i bademe. To je zato što proteini u tim orašastim plodovima podsjećaju na one iz polena breze, što izaziva unakrsnu reaktivnost. Dakle, ako imate sezonsku alergiju, izbjegavajte lješnike i bademe – pogoršaće vam simptome.

Kamilica

Kamilica se često koristi zbog svojih umirujućih svojstava, ali može izazvati alergijske reakcije kod osoba koje imaju teške polenske alergije. Kamilica sadrži proteine koji mogu unakrsno reagovati sa polenom breze, što može dovesti do alergijskih reakcija poput osipa, problema sa disanjem, pa čak i anafilaksije. Čak i visokokvalitetni proizvodi od kamilice označeni kao čisti mogu biti kontaminirani polenom, čime se dodatno povećava rizik. Ako ste skloni alergijama, najbolje je da se posavjetujete sa zdravstvenim stručnjakom prije upotrebe čaja, suplemenata ili eteričnog ulja od kamilice.

Određeno voće i povrće

Ako ste alergični na polen breze, ambrozije ili trava, određeno voće i povrće može izazvati reakcije. Imuni sistem tada brka proteine iz sirovog voća i povrća sa sličnim proteinima iz polena. Evo koja hrana može da vam pogorša simptome sezonske alergije:

Ambrozija: banana, krastavac, lubenica, medena rosa, dinja, tikvice

Polen trave: paradajz, dinja, lubenica, medena rosa, narandže

Polen breze: breskve, kruške, jabuke, šljive, šargarepa, celer, kivi, kajsije, trešnje

Ljuta hrana

Iako ljuta hrana može privremeno pročistiti sinuse, ona takođe može nadražiti organizam i pogoršati simptome alergija. Ljute paprike, poput jalapeno, habanero i čili paprika, sadrže kapsaicin – jedinjenje koje podstiče proizvodnju histamina. To može pogoršati simptome poput suznih očiju, curenja nosa i peckanja u usnama, ustima ili jeziku. Ako ste osjetljivi na histamin, pokušajte da smanjite unos ljute hrane tokom sezone alergija.

Alkohol

Mnogi alkoholni napici, poput piva, crnog vina, pjenušavih vina, sadrže visoke nivoe histamina, što može izazvati upale i alergijske reakcije. Konzumacija alkohola je povezana sa većim rizikom od polenske groznice u poređenju sa osobama koje ne piju alkohol. Histamini iz vina mogu izazvati slične simptome kao i sezonske alergije – kijanje, curenje nosa, glavobolju – i pogoršati postojeće simptome.

Mliječni proizvodi

Mlijeko i njegovi proizvodi su definitivno hrana koja pogoršava simptome alergija. Veza između mliječnih proizvoda i simptoma alergije je složena. Iako neka posmatračka istraživanja pokazuju veću učestalost polenske groznice kod ljudi koji piju mlijeko, genetska ispitivanja ukazuju na suprotno. Ima mnogo anegdotalnih dokaza o tome kako mliječni proizvodi utiču na alergije – naročito u smislu povećane proizvodnje sluzi i kijanja – ali potrebna su dodatna istraživanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. decembar 2025 04:23