Kijanje, kašljanje, zapušen nos su neizbježni u proljeće. Iako je polen u vazduhu glavni krivac za ove simptome, određene namirnice i te kako mogu da pogoršaju stanje. Zato, pomozite sebi da pregurate sezonu alergija i pogledajte našu listu.
Hrana koja pogoršava simptome alergije
Orašasti plodovi
Alergije na orašaste plodove su česte, ali da li ste znali da sezonske alergije na polen mogu učiniti da budete osjetljiviji na određene orašaste plodove? Na primjer, osobe koje su alergične na polen breze češće reaguju na lješnike i bademe. To je zato što proteini u tim orašastim plodovima podsjećaju na one iz polena breze, što izaziva unakrsnu reaktivnost. Dakle, ako imate sezonsku alergiju, izbjegavajte lješnike i bademe – pogoršaće vam simptome.
Kamilica
Kamilica se često koristi zbog svojih umirujućih svojstava, ali može izazvati alergijske reakcije kod osoba koje imaju teške polenske alergije. Kamilica sadrži proteine koji mogu unakrsno reagovati sa polenom breze, što može dovesti do alergijskih reakcija poput osipa, problema sa disanjem, pa čak i anafilaksije. Čak i visokokvalitetni proizvodi od kamilice označeni kao čisti mogu biti kontaminirani polenom, čime se dodatno povećava rizik. Ako ste skloni alergijama, najbolje je da se posavjetujete sa zdravstvenim stručnjakom prije upotrebe čaja, suplemenata ili eteričnog ulja od kamilice.
Određeno voće i povrće
Ako ste alergični na polen breze, ambrozije ili trava, određeno voće i povrće može izazvati reakcije. Imuni sistem tada brka proteine iz sirovog voća i povrća sa sličnim proteinima iz polena. Evo koja hrana može da vam pogorša simptome sezonske alergije:
Ambrozija: banana, krastavac, lubenica, medena rosa, dinja, tikvice
Polen trave: paradajz, dinja, lubenica, medena rosa, narandže
Polen breze: breskve, kruške, jabuke, šljive, šargarepa, celer, kivi, kajsije, trešnje
Ljuta hrana
Iako ljuta hrana može privremeno pročistiti sinuse, ona takođe može nadražiti organizam i pogoršati simptome alergija. Ljute paprike, poput jalapeno, habanero i čili paprika, sadrže kapsaicin – jedinjenje koje podstiče proizvodnju histamina. To može pogoršati simptome poput suznih očiju, curenja nosa i peckanja u usnama, ustima ili jeziku. Ako ste osjetljivi na histamin, pokušajte da smanjite unos ljute hrane tokom sezone alergija.
Alkohol
Mnogi alkoholni napici, poput piva, crnog vina, pjenušavih vina, sadrže visoke nivoe histamina, što može izazvati upale i alergijske reakcije. Konzumacija alkohola je povezana sa većim rizikom od polenske groznice u poređenju sa osobama koje ne piju alkohol. Histamini iz vina mogu izazvati slične simptome kao i sezonske alergije – kijanje, curenje nosa, glavobolju – i pogoršati postojeće simptome.
Mliječni proizvodi
Mlijeko i njegovi proizvodi su definitivno hrana koja pogoršava simptome alergija. Veza između mliječnih proizvoda i simptoma alergije je složena. Iako neka posmatračka istraživanja pokazuju veću učestalost polenske groznice kod ljudi koji piju mlijeko, genetska ispitivanja ukazuju na suprotno. Ima mnogo anegdotalnih dokaza o tome kako mliječni proizvodi utiču na alergije – naročito u smislu povećane proizvodnje sluzi i kijanja – ali potrebna su dodatna istraživanja.
