/ - PHOTO BY YURIS ALHUMAYDY ON UNSPLASH
12/05/2023 u 19:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ove namirnice mogu ublažiti menstrualne bolove

Ponekad je ta bol normalna, a ponekad je vrlo nepodnošljiva toliko da utiče na svakodnevne aktivnosti i navike

Malo koja žena nije iskusila menstrualnu bol. Ponekad je ta bol normalna, a ponekad je vrlo nepodnošljiva toliko da utiče na svakodnevne aktivnosti i navike.

Grčevi, bolovi u donjem dijelu leđa, osjetljive grudi i glavobolja samo su neki od tih bolova, a ponekad se jave i neki drugi neugodni simptomi. Liječenje je obično kod kuće, uz mirovanje ili koju tabletu protiv bolova, a u nastavku pročitajte još savjeta koji bi mogli biti učinkoviti u liječenju menstrualnih bolova, prenose Nezavisne.

Šta uzrokuje menstrualnu bol?

Procjenjuje se da 50 posto žena koje imaju menstruaciju osjećaju menstrualne bolove barem jedan do dva dana mjesečno. Naravno, intenzitet varira od osobe do osobe, pri čemu neke žene osjećaju grčeve koji se mogu kontrolirati ili laganu glavobolju, dok druge jedva ustanu iz kreveta koliko su bolovi jaki. Menstrualna bol uzrokovana je oslobađanjem prostaglandina. Hemikalije se prirodno pojavljuju u sluznici maternice te uzrokuju kontrakciju mišića maternice i krvnih žila.

Bez obzira je li riječ o intenzivnijim ili manje bolnim ciklusima, navedenih tegoba želimo se riješiti u što kraćem vremenu. Upravo zbog toga stručnjaci preporučuju promjenu prehrambenih navika, te da što češće unosimo kvalitetne i adekvatne namirnice. U skladu s tim izdvojili smo četiri zdrave namirnice koje će ublažiti menstrualne bolove.

Orašasti plodovi

Iako tokom menstrualnih ciklusa najčešće posežemo za slasticama koje sadrže ogromnu količinu ugljikohidrata, hranjiv supstitut ukusnim i slasnim slatkišima su upravo orašasti plodovi. Osim što će vam ove namirnice dati određenu količinu energije, pomoći će da se osjećate sito tokom dužeg vremena.

Povrće

Redovna konzumacija povrća omogućit će da unesete potrebna vlakna, kao i vitamine koji su nužni za normalno funkcioniranje organizma. Stoga tokom ciklusa idealno bi bilo u svoju prehranu ubaciti više laganih povrtnih namirnica koji će zadovoljiti vaše svakodnevne potrebe.

Riba

Stručnjaci navode povećan unos vitamina D, kao i omega 3 masnih kiselina može smanjiti nevoljnost kao i razdražljivost tokom menstrualnog ciklusa. Upravo zbog toga idealno bi u svoju prehranu bilo ubaciti ribu gdje bismo izdvojili divlji losos kao odličnu namirnicu koju možete u svoj jelovnik uvrstiti dva do tri puta sedmično.

Jaja

Namirnica koja bi se uistinu trebala naći na vašoj shopping listi su jaja. Naime, jaja su odličan izvor vitamina D, B6 i E te kao takva idealna su za ublažavanje menstrualnih bolova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:27