/ Фото: Илустрација
27/05/2021 u 13:52 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пистаћи и бадеми могу смањити ансиозност

Супстанца бета-ситостерол налази се и у житарицама, уљу репице...

Анксиозни поремећаји су међу најчешћим поремећајима у свијету, а сваке године погађају око 18 одсто становништва. Иако могу да се лијече, мање од 37 одсто оних који га имају не добијају одговарајући третман.

Поједини људи се противе узимању љекова, између дубоко укоријењених стигми менталног здравља и страха од нуспојава, постоји много разлога зашто се неко не осјећа пријатно узимајући антидепресив. Међутим, недавна истраживања показала су неке обећавајуће резултате.

Нова студија објављена у часопису са Вајцман Института за науку у Њујорку открила је да биљна супстанца може да има кључну улогу у смањењу нивоа анксиозности, преноси Н1.

Супстанца је позната као бета-ситостерол, који се налази у разним биљним намирницама попут авокада, пистаћа, бадема , али и других орашастих плодова, уља репице, па чак и у неким житарицама. У низу експеримената у понашању, истраживачи су открили да је бета-ситостерол био у стању да производи смирујући ефекат код мишева и сам и у комбинацији са антидепресивом.

Занимљиво је да мишеви којима је управо дата биљна супстанца нису искусили ниједну нуспојаву која је типично повезана са љековима против анксиозности, попут добијања килограма и умора. Ипак, то не значи да ће конзумирање хране која је природно богата бета-ситостеролом аутоматски резултирати смањеном анксиозношћу.

Налази ове студије не указују на то да да ће самостално додавање биљне супстанце омогућити људима који имају поремећаје анксиозности да одустану од лекова.

Уместо тога, с обзиром на то да су налази ове студије на животињама доказани у клиничким испитивањима, могуће је да бета-ситостерол може да омогући људима да смање дозу љекова против анксиозности.

- Један од главних проблема са постојећим лековима против анксиозности је тај што они производе нежељене ефекте, па ако би бета-ситостерол могао да помогне у смањењу дозе таквих лекова, то би потенцијално могло да смањ и нежељене нуспојаве - наводи у изјави Николас Панајотис, коаутор студије.

То такође не значи да довољну количину бета-ситостерола можете добити само конзумирањем одређене хране.

Панајотис додаје да би требало да једете авокадо дању и ноћу да бисте добили праву дозу, и вјероватније је да ће вам се развити пробавни проблеми него што ће се ублажити анксиозност.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 00:35