Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
08/03/2023 u 23:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Riječ stručnjaka o uljima iz sjemenki: Da li su zdrava ili ne?

Ulja iz sjemenki mogu da budu zdrav dio ishrane, naročito ako je konzumiranje tih ulja povezano sa odgovarajućim unosom omega-3 masnih kiselina

Ako posjećujete TikTok, možda ste primjetili da mnogi u poslednje vrijeme pričaju da su ulja sjemenki nezdrava i da ih treba izbjegavati, da prouzrokuju upalu ili da su otrovna, da li u tome ima istine?

Većina pomenutih videozapisa ne navodi izvore za svoje tvrdnje, a mnogi stručnjaci za ishranu se sa njima ne slažu.

Šta su uopšte ulja iz sjemenki?

Riječ je naravno o biljnim uljima napravljenima iz sjemenki raznih biljaka poput sjemenki suncokreta, soje, grožđa, uljane repice.

- Ulja od sjemenki dobijaju se mljevenjem, presovanjem i zagrijavanjem sjemenki biljaka na visokim temperaturama da bi masne kiseline koje sadrže oksidirale i da bi njihova ulja mogla da se ekstrahuju, objasnila je dijetetičarka Medi Paskarielo za Huff Post, prenosi N1.

Ona kaže da je jedan od razloga zašto se ta ulja tako često koriste taj što uglavnom imaju blag ukus i miris.

Da li su ulja sjemenki zdrava?

- Ulja iz sjemenki mogu da budu zdrav dio ishrane, naročito ako je konzumiranje tih ulja povezano sa odgovarajućim unosom omega-3 masnih kiselina, poput onih koja dolaze iz ribe ili orašastih plodova, rekla je dijetetičarka Lorin Manaker.

Istovremeno, dodaje ona, istina je da mnoga hrana napravljena na njima, poput ultraprerađene i pržene hrane, nije korisna za zdravlje, ali to ne znači da je problem u uljima.

Visoko prerađena hrana sama po sebi obično sadrži velike količine natrijuma, šećera i rafinisanih ugljenih hidrata, što ako se konzumira pretjerano može da prouzrokuje zdravstvene probleme.

- Za zdravlje je korisnije smanjiti unos te ultraprerađene i pržene hrane, nego unos tih ulja, kaže Manaker.

Koliko je rizično konzumiranje ulja od semenki koja se prethodno zagrijavaju?

Ulja semenki se često pri izradi visoko prerađene hrane zagrijavaju na visokim temperaturama, što nije dobro za ljudsko zdravlje, posebno kada stvaraju jedinjenje hidroksinonenal kada se zagrijavaju na temperaturi iznad svoje tačke dimljenja.

To jedinjenje može da dovede do zdravstvenih problema poput poremećenog metabolizma i povećanog oksidativnog stresa, ali to ne znači da ta ulja ne smijete da zagrijavate kod kuće prilikom kuvanja, prenosi Večernji.hr.

- Količina s kojom kuvate vjerovatno je zanemarljiva i male su šanse da će imati loše posledice po zdravlje, kaže Paskarielo.

Da li ova ulja mogu da prouzrokuju upalu?

- Ona sadrže različite količine omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje su polinezasićene masti koje se smatraju zdravim. Količina omega-3 i omega-6 masnih kiselina varira od jednog ulja sjemenki do drugog. Na primjer, laneno ulje sadrži veliku količinu omega-3 masnih kiselina, dok suncokretovo i sojino ulje imaju nešto manje, a ulje palminih koštica ga imaju samo u tragovima, ali ne postoje istraživanja koja kažu da te kiseline utiču na upalne procese u tijelu, kaže Manaker.

Jedna stvar koju treba imati na umu je da ne morate da uključite ulja sjemenki u ishranu samo da biste bili sigurni da unosite dovoljno tih važnih masnih kiselina.

- Cijela soja, orašasti plodovi, sjemenke, riba i jaja su korisniji izvori omega-6 masnih kiselina, u poređenju s konzumiranjem samih ulja, objasnila je Paskarielo.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
23. novembar 2024 11:06