Sremuš, vrsta divljeg luka / Foto: Youtube/Printscreen
18/03/2023 u 19:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sremuš - divlji luk sa brojnim svojstvima

Sremuš je fantastičan biljni lijek, za bakterijske i za virusne infekcije. To je prirodni antibiotik, koji kad se koristi u svježem stanju efikasno uništava bakterije, gljivice i viruse

Sremuš ima mnoga ljekovita svojstva i popularna je namirnica u homeopatiji. Često se koristi za liječenje visokog krvnog pritiska i problema sa varenjem.

Rano proljeće je vrijeme kada se u šumama, ali i na gradskim pijacama može pronaći sremuš, nevjerovatno ljekovita i veoma ukusna biljka.

Sremuš se u narodu naziva još i divlji bijeli luk ili medvjeđi luk, jer po narodnom vjerovanju ovo je prva stvar koju medvjed pojede, kad se probudi poslije dugog zimskog sna. Ovo je još jedan dokaz da životinje instinktivno znaju šta je dobro za njihovo zdravlje, jer je sremuš idealno sredstvo za čišćenje organizma, od toksina nakupljenih tokom zimskih mjeseci.

Sremuš je fantastičan biljni lijek, za bakterijske i za virusne infekcije. To je prirodni antibiotik, koji kad se koristi u svježem stanju efikasno uništava bakterije, gljivice i viruse.

List sremuša najbolje je upotrebljavati u svježem stanju kao salatu.

Pored snažnog antiseptičnog i antimikrobnog dejstva, divlji bijeli luk razređuje krv, snižava nivo holesterola i spušta povišen pritisak. Posebno se preporučuje srčanim bolesnicima i onima koji imaju zakrčene krvne sudove.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. februar 2024 22:32