Nakon četrdesete, tijelo prolazi kroz brojne promjene: metabolizam usporava, hormonska ravnoteža se mijenja, a rizik od hroničnih bolesti raste.
Pravilna ishrana postaje ključna za očuvanje zdravlja i vitalnosti. Donosimo spisak namirnica koje bi trebalo daograničite ili izbjegavate da biste podržali svoje zdravlje u ovoj životnoj fazi.
Mlijeko s manje masnoće
Iako možda zvuči čudno, punomasno mlijeko može biti bolji izbor za starije osobe koje žele da drže liniju pod kontrolom.
Biftek
Bifteci su ukusni, ali upravo zbog velike količine masti mogu da predstavljaju problem za vaše srce.
Bijela čokolada
Dok tamna čokolada može biti dobar izvor antioksidansa, bijela čokolada ih uopšte ne sadrži. U osnovi se sastoji samo od šećera i masti, što nije dobro ni u jednom uzrastu.
Kiseli krastavci
Krastavci moraju odstajati u salamuri da bi postali kiseli (a salamura je vrlo slana), što ih čini međuobrokom izuzetno bogatim natrijumom.
Peciva
Mogu biti brz i ukusan način za početak dana, ali doručak u obliku peciva pun je zasićenih i transmasti.
Sir
Sir može biti dobar izvor kalcijuma u ishrani ako vas brine osteoporoza, ali onaj američki nije najbolji izbor.
Salama
Poput ostalog prerađenog mesa, meso iz delikatesa sadrži visoke količine natrijuma i konzervansa.
Puter
Puter je zaista čovjekov najbolji prijatelj i najgori neprijatelj. Iako je ukusan, puter je bogat zasićenim mastima, onim "lošim" koje mogu uzrokovati razne srčane probleme.
Tuna
U umjerenim količinama, tuna može biti zdrav izvor proteina. Međutim, ova riba sadrži visok udio žive, a prekomjerna konzumacija može dovesti do pada kognitivnih funkcija.
