Čaj od matičnjaka / - SHUTTERSTOCK
23/04/2024 u 20:55 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ublažite napetost, stres i nervozu: Čaj od matičnjaka idealan napitak pred spavanje

Matičnjak je biljka poznata po svooj aromi, mirisu limuna koja potiče iz iste porodice kao i nana. U narodnoj medicini se koristi vjekovima zbog svojih ljekovitih svojstava.

Ova biljka ima sedativno, pritvupalno dejstvo, pomaže protiv naduvenosti, menstrulanih grčeva migrene, a ima i antimikrobno dejstvo na herpese.Matičnjak se tradicionalno koristi za poboljšanje raspoloženja i kognitivnih funkcija, simptoma depresije,  ali ljekovita svojstva se tu ne zaustavljaju.

Skupljaju se listovi i stabljika na samom početku cvetanja suše se i prerađuju. Listovi sadrže etarsko ulje (0,02-0,2 odsto). Matičnjak se koristi se u obliku čaja, biljnih kapi ili etarskog ulja, kapsula.

Osim što uklanja nervozu, matičnjak ima i antimikrobna svojstva i smanjuje rizik od infekcije. Prepun je antioksidanata koji su neophodni za detoksikaciju i zaštitu tijela od štete koju mogu da izazovu slobodni radikali. Međutim, u svrhu detoksikacije preporučuje se upotreba svježih listova matičnjaka jer se kuvanjem smanjuje nivo antioksidanata. Iskustva pokazuju da matičnjak može pomoći i kod gorušice.

Važno je napomenuti da sa matičnjakom ne treba pretjerivati, jer može izazvati kontra efekat i pojačati anskioznost kada se uzima u velikim količinama.

Priprema čaja:

Supenu kašiku matičnjaka prelijte sa 200 ml proključale vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite čaj i uživajte u napitku. Matičnjak ima blag i prijatan ukus, a za dodatni užitak možete ga zasladiti sa malo meda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:17