sok od pomorandze / -SOK OD POMORANDZE
26/12/2023 u 03:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Istina o tome koliko je sok od pomorandže zaista zdrav

Sok može biti zdrav dodatak dobro uravnoteženoj ishrani

​Sok od pomorandže često se ističe kao jedan od omiljenih načina za zdrav početak dana. Najčešće sokove kupujemo u marketima, a kada nam se da, sami iscijedimo ovo voće i pijemo domaću verziju. Ali postavlja se pitanje koliko je sok od pomorandže zapravo zdrav i kakve dobrobiti za zdravlje dobijamo dok ga pijemo.

Na ovo pitanje odgovorila je dijetetičarka Magi Mihalčuk, koja tvrdi da to zavisi o tome što se nalazi u soku od narandže, odnosno informacijama i spisku sastojaka na pakovanju.

- Sok od pomorandže može biti dio zdrave ishrane jer je prepun vitamina C, kalijuma i drugih bitnih nutrijenata. Međutim, neke vrste soka od narandže mogu sadržati dodane šećere i manje hranjivih sastojaka nego svježe cijeđeni ili 100 odsto prirodni sokovi - objašnjava Mihalčuk.

Dodaje da je važno biti svjestan koliko se šećera i drugih sastojaka nalazi u pićima koje konzumiramo.

- Sok od narandže može biti zdrav dodatak dobro uravnoteženoj ishrani, ali nije svaki sok od narandže isti - kaže Mihalčkova, a s njom se složila i dijetetičarka Erika Ingram.

- Sok od narandže je bogat izvor vitamina C, za koji je poznato da blagotvorno djeluje na imunološki sistem - objašnjava Erika i dodaje da je sok od narandže bogat kalijumom, koji je važan za zdravlje srca i rad mišića, piše "Parade".

Redovno konzumiranje soka od narandže, dok god je bez dodanih šećera, može pozitivno uticati na naše tijelo.

- Sok od pomorandže je bogat izvor vitamina C, koji pomaže u održavanju imunološkog sistema. Tačnije, vitamin C je uključen u rast i popravak tkiva, što može pomoći pri oporavku od bolesti i povreda - objašnjava Ingramova.

Ako pijemo sok od pomorandže obogaćen vitaminom D, Ingramova dodaje da to dodatno osnažuje imunološki sistem. Vitamin D pomaže imunološkim stanicama u odbrani od patogena poput bakterija i virusa, prenosi "Index".

Dugoročno, konzumacija soka može pomoći u promovisanju zdravlja kože, zdravlja srca i povećanju imuniteta zbog hranjivih sastojaka i antioksidansa, ističe Mihalčukova.

Dijetetičarke ističu da ipak ne treba pretjerivati s porcijama soka na dnevnoj bazi jer čak i šećer koji dolazi iz voća može negativno uticati na tijelo ako se konzumira u prekomjernim količinama. Dodaju da je najbolje popiti čašu soka od pomorandže uz doručak koji sadrži proteine i nezasićene masti, prenosi "Parade".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 18:54