Kukuruz šećerac je jedna od omiljenih namirnica tokom ljetnjih dana. Najbolje je nabaviti ga na pijacama od domaćih proizvođača, a najčešće je dovoljno da ga samo malo prokuvate ili zapečete na roštilju. Zbog imena koje sadrži riječ "šećer" često se misli da je bogat njime, ali zapravo sadrži hranjive materije važne za pravilan rad organizma i održavanje zdravlja, piše Sensa.hr.
Iako jedan klip uobičajene veličine ima 86 kalorija, te nije dobro preterivati, kukuruz šećerac nema više šećera od ostalih sorti. Sadrži samo 1,35 grama masti i mnogo dijetalnih vlakana, što pomaže u regulisanju probave, unapređuje zdravlje crijeva i sprečava zatvor.
Dobar je izvor vitamina iz grupe B (posebno B1 – tiamin, B5 – pantotenska kiselina i B9 – folna kiselina), vitamina C, i minerala kao što su magnezijum, fosfor i kalijum. Kako u njemu nema glutena, odlična je opcija za osobe koje su na njega osjetljive ili pate od celijakije. Uz to, sadrži antioksidanse poput luteina i zeaksantina, koji su važni za zdravlje očiju i mogu pomoći u zaštiti od makularne degeneracije, prenosi N1.
Iako kukuruz nije tipična „dijetalna“ hrana jer sadrži veći procenat ugljenih hidrata, može biti dio uravnotežene ishrane za mršavljenje ako se konzumira u umjerenim količinama. Ključ je u kontroli porcija i kombinovanju kukuruza sa drugim hranjivim namirnicama bogatim proteinima i vlaknima. Brzo pruža osjećaj sitosti, što doprinosi smanjenju unosa kalorija tokom dana.
Međutim, ako se konzumira u velikim količinama ili u obliku prerađene hrane (kao što su čips i kokice sa maslacem), može dovesti do prekomjernog unosa kalorija i otežati mršavljenje. Složeni ugljeni hidrati u kukuruzu pružaju stabilan izvor energije bez naglih skokova šećera u krvi, što je korisno za održavanje stabilnog nivoa energije tokom dana. Stoga, zapamtite da sve zavisi od vas, a kukuruz svakako može pomoći, ako ga jedete odgovorno.