Napitak koji pomaže u topljenju masnih naslaga / - SHUTTERSTOCK
21/10/2024 u 07:40 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Tri vrste namirnica uz koje čia sjemenke mogu da donesu više štete nego koristi

Postoji mnogo preporuka za konzumaciju čia semenki, ali ako niste navikli na velike količine vlakana u ishrani, savjetuje se da ih uvodite postepeno.

 

Čia sjemenke su izvor zdravlja: ​​dobar su izbor dijetetskih vlakana koja ubrzavaju varenje i poboljšavaju rad crijeva, sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline koje štite zdravlje srca i krvnih sudova i bogati su kalcijumom – važnim mineralom za održavanje zdravlja kostiju i zuba.

Osim toga, čine da se duže osjećate sito, pa se preporučuju osobama koje žele da smršaju ili zadrže željenu težinu. Ali, iako su zdrave, čia sjemenke nekim ljudima mogu prouzrokovati više štete nego koristi, kao što su gorušica ili zatvor, ako se kombinuju sa pogrešnom hranom.

Ukoliko niste navikli na velike količine vlakana u ishrani, ili tek počinjete da koristite čia sjemenke, korisno je da pratite kako reagujete na njih, kao i da postepeno povećavate njihovu količinu na jelovniku. Evo grupa namirnica na koje treba obratiti posebnu pažnju kada kombinujete sa čia sjemenkama, prenosi punkufer.dnevnik.hr.

Podeli:

Hrana bogata fitinskom kiselinom

Fitinska kiselina, koja se nalazi u hrani kao što su pasulj, sočivo, orasi i neke žitarice, može ometati apsorpciju minerala. Čia sjemenke su takođe bogate fitinskom kiselinom, pa njihova kombinacija može da smanji sposobnost tijela da apsorbuje ključne minerale poput kalcijuma, gvožđa i cinka, prenosi Punkufer.

Hrana bogata vlaknima

Čia sjemenke su veoma bogate vlaknima. Oko 28 grama čia sjemenki sadrži oko 10 grama vlakana. Kada se kombinuju sa drugim namirnicama bogatim vlaknima, kao što su mekinje, ovsena kaša i određeno voće kao što su jabuke i kruške, čia sjemenke mogu preopteretiti sistem za varenje.

Prekomerna potrošnja vlakana može izazvati nadimanje i gasove. Pored toga, čia sjemenke su hidrofilne, što znači da apsorbuju vodu i šire se u sistemu za varenje. Kada se pomiješaju sa drugom hranom bogatom vlaknima, mogu se javiti problemi kao što su zatvor ili dijareja.

Hrana bogata oksalatima

Oksalati su jedinjenja koja se nalaze u hrani kao što su spanać, cvekla i slatki krompir, a koja se mogu vezati za kalcijum i druge minerale, formirajući kamenje u bubregu kod osjetljivih osoba. Čia sjemenke takođe sadrže ova jedinjenja, tako da njihovo kombinovanje sa drugim namirnicama bogatim oksalatima može predstavljati rizik za zdravlje bubrega.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
21. oktobar 2024 07:42