Doručak, obrok / - FOTO: SHUTTERSTOCK
12/11/2023 u 08:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Obilan doručak omogućava duplo veću potrošnju kalorija

Studija je sprovedena na 16 muškaraca koji su konzumirali niskokalorični doručak i visokokaloričnu večeru, a u drugoj fazi studije uradili su obrnuto

Obilan doručak umesto obilne večere može da spriječi gojaznost i povišen nivo šećera u krvi, rezultati su nedavno završene studije objavljene u "The Journal of Clinical Endocrinologi & Metabolism".

Studija je sprovedena na 16 muškaraca koji su konzumirali niskokalorični doručak i visokokaloričnu večeru, a u drugoj fazi studije uradili su obrnuto.

Autor studije dr Juliane Rihter sa Univerziteta u Libeku u Njemačkoj objasnila je rezultate studije.

„Rezultati pokazuju da obrok koji se pojede za doručak, bez obzira na količinu kalorija u sebi, proizvodi dvostruko više termogeneze izazvane hranom od istog obroka za večeru“, rekla je ona.

Pored sagorijevanja kalorija dva i po puta brže kod ljudi koji konzumiraju visokokalorični doručak i niskokaloričnu večeru, povećanje koncentracije šećera u krvi i insulina izazvano hranom je smanjeno nakon doručka u poređenju sa večerom.

Rezultati su takođe otkrili vezu između konzumiranja niskokalorijskog doručka i povećanog apetita kasnije tokom dana, posebno želje za slatkišima, prenosi Klix.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 19:15