Nesanica  / -SHUTTERSTOCK
08/11/2023 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Japanski naučnici tvrde: Vruća kupka je najbolji lijek za nesanicu

Tuširanje ili kupanje kraće od 15 minuta nema isti efekat, a naučnici sa Univerziteta Kjušu mjerili su kvalitet sna kod 23 muškaraca i žena

Japanski naučnici tvrde da su otkrili najbolji lijek za nesanicu. Britanci su došli do zaključka da im problemi sa nesanicom stvaraju gubitke zbog manje produktivnosti. I dok je Internet prepun brojnih savjeta za bolji san, jedan od njih je podvrgnut ispitivanju kako bi se vidjela njegova učinkovitost.

Milioni ljudi koji pate od nesanice tvrde da im vruća kupka pomaže kao lijek da bi se naspavali, a naučnici su utvrdili i koji vremenski interval je neophodan da bi kupka bila djelotvorna. Ako provedete 15 minuta u vrućoj kupki, sigurno ćete primijetiti ovaj efekat. Tuširanje ili kupanje kraće od 15 minuta nema isti efekat, a naučnici sa Univerziteta Kjušu mjerili su kvalitet sna kod 23 muškaraca i žena.

Rezultati pokazuju da kupka ne samo da pomaže u uspavljivanju, već ćete se i manje buditi tokom noći. Dokazano je da jedna od svake tri osobe u Velikoj Britaniji ima problem sa nesanicom, a nacionalna zdravstvena služba svake godine podijeli oko 50 miliona funti vrijednosti u ljekovima za spavanje.

Istraživanje pokazuje da oni koji su proveli 15 minuta u kupki, trebalo im je samo 12 minuta da zaspe, dok oni koji su se kratko tuširali, njima je trebalo i preko 20 minuta da se uspavaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 17:40