Osim što je super kombinacija ukusa i mirisa, lagano je za pripremu. Ovo jelo vas neće postidjeti ni pred najzahtjevnijim gostima, jer je pogodno za svaku priliku.
Sastojci
500 g mljevenog junećeg mesa
1 jaje
1 glavica crnog luka
1 čen bijelog luka
2 kašike prezle
1 kašičica vegete
1 kašika ulja
so i biber
1/2 kašičice mljevene crvene paprike
4 veća krompira
500 ml pavlake za kuvanje
Priprema
Sjediniti meso, jaje, prezle, ulje, vegetu, biber, so, mljevenu papriku, sitno isjeckane bijeli i crni luk te ostaviti pola sata u frižideru.
Nakon što je smjesa odstojala u frižideru oblikovati od nje loptice.
Isjeckati krompir na tanke ploške u posudu, dodati začine i sve zajedno izmiješati. Redati ploške krompira pa ćufte u malo nauljenu tepsiju s malo vode 1 dl. Poklopiti aluminijskom folijom i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta. Potom izvaditi iz rerne pa preliti pavlakom i peći još 30 minuta bez folije.
