Sastojci
Za krompir:
1 kg mladog krompira
4 kašike maslinovog ili suncokretovog ulja
2 čehna bijelog luka, sitno sjeckana
1 kašičica dimljene paprike
so i biber po ukusu
svjež ruzmarin
Za umak od ajvara:
200 g ajvara
100 ml pavlake za kuvanje ili jogurta
1 kašika maslinovog ulja
so i biber
1 čehno bijelog luka, sitno sjeckan (po želji)
Priprema
Krompir dobro operite i oljuštite, pa ga isijecite krupne kocke jednake veličine, a ako je sitniji, ostavite ga cijelog. U velikoj posudi pomiješajte krompir s uljem, sjeckanim bijelim lukom, dimljenom paprikom, solju, biberom i začinskim biljem.
Prebacite krompir u pleh obložen papirom za pečenje i rasporedite ga u jednom sloju.
Zagrijte rernu na 200 stepeni (gornja i donja grijanja). Pecite krompir 40–45 minuta, povremeno ga promiješajte da ravnomjerno porumeni i dobije hrskavu koricu. Kada je krompir mekan unutra i hrskav spolja, izvadite ga iz rerne.
U manjoj šerpi zagrijte maslinovo ulje, dodajte sitno sjeckan bijeli luk i kratko propržite. Dodajte ajvar i pavlaku, miješajte dok se ne sjedini i dobije kremastu teksturu. Posolite i pobiberite po ukusu. Ako volite blaži umak, dodajte još pavlake. Možete ga poslužiti samog ili kao prilog nekom mesu.
