/ -JUTJUB/BOSANSKA KUHINJA
27/09/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ćuretina u kremastom sosu od pečuraka

Ukoliko vam je ponestalo ideja za ručak - ćuretina u kremastom sosu od pečuraka je recept koji će vas "spasiti" dileme, a na kraju i obradovati sva nepca za koja kuvate.

Sastojci

800 g ćurećeg bataka

250 g pečuraka

300 g riže 

1 glavica crvenog luka

2 češnja bijelog luka

2 kašikice  soli

½ kašikice bibera

1 kašikica mješavine začina 

2 kašike maslaca 

2 kašike ulja

0,2 l vrhnja za kuhanje

Priprema

Ćureće batake  marinirati sa soli, biberom i mješavinom začina. Propržiti sa lukom na ulju i maslacu da porumene. Propržene zabatke izvaditi na toplo, a u tavu dodati sjeckane pečurke pa zajedno pržiti. U tavu doliti temeljac i vrhnje za kuhanje. Kratko prokuvati i vratiti meso da se sjedini sa ostalim sastojcima.

Nastaviti s kuvanjem dok meso ne omekša i dok se ne dobije kremasti sos, oko 30 minuta. Rižu skuvati u slanoj vodi i dodati maslac. Servirati kao podlogu pripremljenom mesu. Dekorisati sa svježim začinskim biljem.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
06. decembar 2025 01:32