Sastojci
800 g ćurećeg bataka
250 g pečuraka
300 g riže
1 glavica crvenog luka
2 češnja bijelog luka
2 kašikice soli
½ kašikice bibera
1 kašikica mješavine začina
2 kašike maslaca
2 kašike ulja
0,2 l vrhnja za kuhanje
Priprema
Ćureće batake marinirati sa soli, biberom i mješavinom začina. Propržiti sa lukom na ulju i maslacu da porumene. Propržene zabatke izvaditi na toplo, a u tavu dodati sjeckane pečurke pa zajedno pržiti. U tavu doliti temeljac i vrhnje za kuhanje. Kratko prokuvati i vratiti meso da se sjedini sa ostalim sastojcima.
Nastaviti s kuvanjem dok meso ne omekša i dok se ne dobije kremasti sos, oko 30 minuta. Rižu skuvati u slanoj vodi i dodati maslac. Servirati kao podlogu pripremljenom mesu. Dekorisati sa svježim začinskim biljem.
