Kombinacija hrskavog keksa, kremastog fila i mirisnog maka stvara savršeni zimski doživljaj, a sve bez pečenja i s minimalno šećera. Sastojci
– 200 g mljevenog maka
– 150 g šećera
– 1 vanilin šećer
– 4 kašike griza
– 600 ml mlijeka
– 150 g putera
– 350 g mljevene plazme
– 100 g mliječne čokolade
– 50 ml slatke pavlake
– 100 g bijele čokolade
– 50 ml slatke pavlake
Priprema
Za fil staviti u šerpicu mak, šećer, vanilin šećer, griz i mlijeko. Povremeno miješati i kada se smjesa zgusne (nakon 10ak min), dodati puter u vruću smjesu, miješajte dok se ne rastopi. U smjesu zatim dodati mljevenu plazmu, nju takođe umiješati. Dobijenu smjesu utapkati u kalup prečnika 22cm i odložiti u frižider. Onda treba napraviti preliv za njega zagrijati slatku pavlaku, vrelu je preliti preko mliječne čokolade i ostaviti da odstoji par minuta. Dobro promiješati i preliti preko pola torte. Isto uraditi sa bijelom čokoladom i preostalom slatkom pavlakom.
Tortu ponovo odložiti u frižider, čim se stegne, spremna je za jelo.
