Ovaj bogat i ukusan kolač postaće vaš omiljeni čim ga probate. ijPre nego što je poslužite, važno je da baklava dobro upije sirup i potpuno se ohladi, kako bi bila savršeno sočna i puna ukusa.
Sastojci:
– 4 jaja
– 150 g šećera
– 1 vanilin šećer
– 1,5 dl ulja
– 1 kesica praška za pecivo
– 2 dl jogurta
– 400 g mljevenog maka
– 500 g tankog tijesta za baklavu
Sirup:
– 1/2 l vode
– 250 g šećera
– 1 limun
Priprema:
Jaja, šećer i vanilin šećer pjenasto umutite. Dodajte ulje, prašak za pecivo, jogurt i mak i sve lijepo sjedinite.
U nauljenu tepsiju za baklavu stavite dva lista kora i premažite dijelom nadjeva s makom. Postupak ponavljajte dok sve ne potrošite i na kraju odozgo stavite dva lista kora. Ovako poređanu baklavu isjecite na kocke ili trouglove i pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta.
U međuvremenu u šerpu stavite vodu i šećer, pa kad provri, kuvajte još desetak minuta. Na kraju dodajte limun nasječen na kolutove. Sirup prelijte preko baklave i odozgo poređajte kolutove limuna.
(Stil)
