Sastojci:
2 veće zrele banane
100g šećera
80g omekšalog maslaca
2 jaja
160g glatkog brašna
1 kašika praška za pecivo
½ kašikice sode bikarbone
1 prstohvat soli
1 vanilin šećer
2 kašike mlijeka
40g mljevenog maka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C i pripremite kalup za pečenje i obložite ga papirom ili namažite maslacem i pospite brašnom. Banane zgnječite viljuškom u pire.
U drugoj posudi umutite maslac i šećer, dodajte jaja i dobro izmiksajte. Zatim u smjesu umiješajte pire od banana, vanilin šećer i mlijeko. U trećoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu, so i mak.
Suve sastojke dodajte mokrima i lagano promiješajte, samo dok se sve ne sjedini. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i poravnajte površinu.
Pecite 45–50 minuta, dok vrh ne postane zlatno smeđ i čačkalica ubačena u sredinu ne izađe čista. Ohladite prije rezanja i poslužite uz omiljeni napitak.
Za dodatnu aromu možete dodati malo cimeta ili naribane korice limuna.
