/ -SHUTTERSTOCK
28/10/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Napravite banana hljeb s makom koji će svi obožavati

Banana hljeb s makom je jednostavan, ukusan i aromatičan kolač koji možete pripremiti u svega nekoliko koraka.

Ovaj kolač je idealan za doručak, užinu ili desert, a njegova sočnost i bogat ukus oduševit će i najizbirljivije sladokusce. Priprema je jednostavna i ne zahtijeva posebne kulinarske vještine, što ga čini savršenim izborom za sve koji žele brzo pripremiti nešto ukusno.

Sastojci:

2 veće zrele banane

100 g šećera

80 g omekšalog maslaca

2 jaja

160 g glatkog brašna

1 kašika praška za pecivo

½ kašikica sode bikarbone

prstohvat soli

1 vanilin šećer

2 kašike mlijeka

40 g mljevenog maka

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 175 °C. Kalup za pečenje obložite papirom ili ga premažite maslacem i pospite brašnom. Zgnječite banane viljuškom u pire. Umutite maslac sa šećerom, dodajte jaja i dobro izmiksajte. Zatim u ovu smjesu umiješajte bananin pire, vanilin šećer i mlijeko.

U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i mak. Suve sastojke polako dodajte mokrima i lagano promiješajte dok se smjesa ne ujednači. Izlijte je u pripremljeni kalup i poravnajte površinu.

Pecite 50–60 minuta. Ostavite hljeb da se hladi u kalupu 10 minuta, zatim ga izvadite i potpuno ohladite na rešetki prije rezanja. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. decembar 2025 17:43