Ovaj kolač je idealan za doručak, užinu ili desert, a njegova sočnost i bogat ukus oduševit će i najizbirljivije sladokusce. Priprema je jednostavna i ne zahtijeva posebne kulinarske vještine, što ga čini savršenim izborom za sve koji žele brzo pripremiti nešto ukusno.
Sastojci:
2 veće zrele banane
100 g šećera
80 g omekšalog maslaca
2 jaja
160 g glatkog brašna
1 kašika praška za pecivo
½ kašikica sode bikarbone
prstohvat soli
1 vanilin šećer
2 kašike mlijeka
40 g mljevenog maka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 175 °C. Kalup za pečenje obložite papirom ili ga premažite maslacem i pospite brašnom. Zgnječite banane viljuškom u pire. Umutite maslac sa šećerom, dodajte jaja i dobro izmiksajte. Zatim u ovu smjesu umiješajte bananin pire, vanilin šećer i mlijeko.
U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, so i mak. Suve sastojke polako dodajte mokrima i lagano promiješajte dok se smjesa ne ujednači. Izlijte je u pripremljeni kalup i poravnajte površinu.
Pecite 50–60 minuta. Ostavite hljeb da se hladi u kalupu 10 minuta, zatim ga izvadite i potpuno ohladite na rešetki prije rezanja.
