Patlidžan uvijek daje poseban šmek jelima, a u ovoj salati postaje prava kremasta poslastica. Jednostavna je za pripremu i traži malo sastojaka koje svi imamo pri ruci. Najbolja je kao lagani prilog ili kao namaz na hljebu.
Sastojci:
3 patlidžana
1 crveni luk
1 struk mladog luka
šaka svježeg peršuna ili zelenog korijandera
2 čena bijelog luka
1 kašika majoneza
so i biber po ukusu
malo maslinovog ulja
Priprema:
Ispecite patlidžan
Operite patlidžane, izbockajte ih viljuškom i stavite u rernu da se peku oko 30 minuta na 200°C, dok potpuno ne omekšaju.
Očistite i usitnite
Kada su pečeni, oljuštite ih i sitno nasjeckajte ili izgnječite viljuškom dok ne dobijete kremastu masu.
Dodajte povrće
Naseckajte crveni i mladi luk na sitno. Sitno isjeckajte peršun ili korijander. Usitnite bijeli luk.
Umiješajte salatu
U posudi pomiješajte pečeni patlidžan sa lukom, bijelim lukom, seckanim zelenim i kašikom majoneza. Dodajte so, biber i malo maslinovog ulja pa dobro promiješajte.
Ohladite i poslužite
Ostavite u frižideru bar pola sata da se ukusi prožmu, pa poslužite uz hljeb ili meso.
