/ -SHUTTERSTOCK
16/10/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Recept za kremastu salatu od plavog patlidžana

Kremasta salata od patlidžana je pravo osvježenje i idealna je kao namaz ili prilog uz roštilj. Probajte je jednom i postaće redovni gost na vašoj trpezi.

Patlidžan uvijek daje poseban šmek jelima, a u ovoj salati postaje prava kremasta poslastica. Jednostavna je za pripremu i traži malo sastojaka koje svi imamo pri ruci. Najbolja je kao lagani prilog ili kao namaz na hljebu.

Sastojci:

3 patlidžana

1 crveni luk

1 struk mladog luka

šaka svježeg peršuna ili zelenog korijandera

2 čena bijelog luka

1 kašika majoneza

so i biber po ukusu

malo maslinovog ulja

Priprema:

Ispecite patlidžan

Operite patlidžane, izbockajte ih viljuškom i stavite u rernu da se peku oko 30 minuta na 200°C, dok potpuno ne omekšaju.

Očistite i usitnite

Kada su pečeni, oljuštite ih i sitno nasjeckajte ili izgnječite viljuškom dok ne dobijete kremastu masu.

Dodajte povrće

Naseckajte crveni i mladi luk na sitno. Sitno isjeckajte peršun ili korijander. Usitnite bijeli luk.

Umiješajte salatu

U posudi pomiješajte pečeni patlidžan sa lukom, bijelim lukom, seckanim zelenim i kašikom majoneza. Dodajte so, biber i malo maslinovog ulja pa dobro promiješajte.

Ohladite i poslužite

Ostavite u frižideru bar pola sata da se ukusi prožmu, pa poslužite uz hljeb ili meso.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. decembar 2025 15:01