Bogatstvo začina daje dubinu okusa, a dimljena piletina unosi onaj poseban, aromatičan šmek koji ovu juhu čini nezaboravnom. Kremasta tekstura savršeno se slaže sa hrskavim komadima tosta, koji daju dodatnu dimenziju. Idealna je kao predjelo, ali i kao lagani samostalni obrok koji grije i miriše na domaće.
Sastojci
100 g celera
100 g šargarepe
1 glavica crvenog luka
2 češnja bijelog luka
100 g dimljene piletine
2 kašike maslaca
2 kašike maslinovog ulja
1 krompir
2 kašikice soli
1 kašikica bibera
1 kašikica mješavine začina
1 šolja vrnja za kuvanje
krutoni tosta
Prirpema
Na ulju i maslacu popžiti crveni luk, bijeli luk, dimljenu piletinu, celer, šaragrepu i krompir, podliti sa temeljcom ili vodom. Posoliti, pobiberiti i dodati mješavinu začina, Skuvati, pa izblendati sve zajedno. Dodati vrhnje za kuvanje pa kuvati još nekoliko minuta. Servirati sa krutonima prepečenog tosta.
