/ -EATTHELOVE.COM
15/06/2024 u 14:59 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Eton mess, poslastica koja ukusom podsjeća na Pavlovu tortu

Ko je jednom probao Pavlovu tortu potpuno razumije termin simfonija ukusa: hrskava slatka puslica u kombinaciji sa osvježavajućim kremom i voćem dobitna je kombinacija za svaku priliku.

Ali, kreiranje savršenih beze kora ponekad je mukotrpno, a i slaganje same torte nerijetko završi urušavanjem ili pucanjem kora, čime se gubi prepoznatljiva forma.

Stoga, ako želite maksimalno pojednostaviti pripremu poslastice koja ukusom neodoljivo podsjeća na Pavlovu tortu, razmislite o desertu u časi - Eton messu.

Postoji više varijanti priče koja govori o tome kako je nastala ova "neuredna" delicija, a najpoznatija je priča o Pavlovoj torti i nestašnom psiću - legenda kaže da se dvadesetih godina prošlog vijeka u Etonu, poznatoj engleskoj privatnoj školi za mladiće, održavala utakmica kriketa.

Pavlova torta sa jagodama je čekala momke da završe s utakmicom kako bi mogli da se počaste na pikniku. Međutim, jedan uzbuđeni labrador je sjeo na korpu u kojoj se nalazila torta i zgnječio ju je. Igračima kriketa nije smetalo što će jesti tortu u neurednoj varijanti pa su Englezi dobili novi recept koji je danas upisan u kuvare njihove tradicionalne hrane.

Sam recept jako je jednostavan te se sastoji od bjelanaca, šlaga i jagoda, a u nastavku pročitajte recept.

Recept

Sastojci:

(za 4 porcije)

3 bjelanca

150 grama šećera u prahu

prstohvat soli

malo sirćeta

500 grama jagoda

500 ml slatke pavlake

2 vanilin šećera

Priprema:

Razdvojite bjelanca i žumanca, pa bjelanca umutite mikserom. Dodajte im jednu po jednu kašiku šećera, prstohvat soli i malo sirćeta, pa miksajte sve dok ne dobijete čvrst snijeg.

U tepsiju koju ste obložili pek-papirom vadite kašiku po kašiku dobijene smjese, ne morate paziti da svaka puslica bude istog oblika. Stavite ih u rernu zagrijanu na 150 stepeni i pecite oko 90 minuta, a zatim ih ostavite da se ohlade.

Jagode očistite i narežite na željene komade. Pospite ih vanilin šećerom. Pavlaku umutite u čvrsti šlag s drugim vanilin šećerom. Po želji u desert možete dodati i više, ali i manje šećera.

Nekoliko jagoda odvojite i izblendajte pa tu smjesu umiješajte u šlag.

Na dno svake čaše razlomite nekoliko puslica, po njima složite jagode, pa prekrijte šlagom. Ako je čaša visoka, možete dodati još red puslica i šlaga.

Desert po želji možete dekorisati sjeckanim bademima, listićima tamne čokolade ili s nekoliko komadića jagoda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 12:28