/ -SHUTTERSTOCK
08/03/2024 u 15:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Jednostavan recept za tradicionalnu američku pitu od jabuka

S prstohvatom cimeta i uz dodatak karamele ili sladoleda od vanile, taj jednostavan, starinski desert postaje ultimativan delikates

Nerijetko se u američkim filmovima i serijama mogu vidjeti domaćice koje pripremaju pitu od jabuka koja se izgledom, ali i okusom razlikuje od onih koje se pripremju na našim prostorima. S prstohvatom cimeta i uz dodatak karamele ili sladoleda od vanile, taj jednostavan, starinski desert postaje ultimativan delikates.

Smatra se kako su pite od jabuka najtradicionalniji i najprepoznatljiviji od svih američkih deserata, a prvi put su od prhkog tijesta, s bogatim nadjevom i specifičnom kombinacijom začina nastajale u Novoj Engleskoj, na istoku SAD-a.

Sastojci:

Tijesto

700 grama glatkog brašna

250 grama margarina

1 vanilin šećer

200 grama šećera

2 jaja

kora jednog limuna

prašak za pecivo

Nadjev

2 kg kiselih jabuka

3 kašike šećera

cimeta po želji

Način pripreme:

U brašno stavite šećer, dvoje jaja, vanilin šećer, izrendanu koru limuna, prašak za pecivo i na sobnoj temperaturi omekšali margarin. Mijesite tijesto dodavajući malo ulja, kako bi bilo prhko.

Kada umijesite tijesto podijelite ga na dva dijela tako što ćete za donju koru ostaviti dvije trećine tijesta, a za gornju jednu trećinu.

Jabuke operite, ogulite i izrendajte. Dodajte im šećer i cimet. Po želji možete ubaciti orahe, sitno isjeckane suhe šljive, bademe ili čak lješnjak. Promiješajte. Tijesto za donju koru utapkajte u uljem podmazani pleh, preko stavite nadjev od jabuka. Od preostalog tijesta napravite mrežu. Pecite u dobro zagrijanoj pećnici, na 150 stepeni, dok ne porumeni. Dekorišite šećerom u prahu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:51