
Recept za naše omiljeno jelo - koljenica u kupusu.
Sastojci:
1 dimljena svinjska butkica
1 velika glavica kiselog kupusa
1 manja glavica bijelog luka
5-6 zrna bibera
1 kaška tucane ljute ili slatke paprike
3-4 lista lovora
2-3 kašike masti
Priprema:
Kupus dobro oprati i do pola glavice odvojiti listove.
Dublji lonac (najbolje zemljani) podmazati kašikom masti pa poslagati polovinu odvojenih listova kupusa.
Staviti butkicu u sud, izrezati ostatak cijele glavice na četvrtke i poslagati ih oko butkice.
Dodati začine, pa sve ušuškati preostalim već odvojenim listovima kupusa i odozgo kašikom masti.
Sipati vodu taman da ogrezne butkicu i kupus.
Sve kuvati najmanje četiri sata na umjerenoj vatri. Ne može se prekuvati. Što se duže kuva, jelo će biti ukusnije. Preporuka je da ga ostavite na minimalnoj temparaturi (tek da tiho krčka) preko noći, što ovo jelo traži. Kasnije podgrijevanje u vrijeme ručka učiniće ovo jelo još ukusnijim.
Prilikom serviranja, butkicu nježno (da se ne raspadne) prebaciti na veliki oval, ušuškati je kupusom i nanovo je sakriti kuvanim listovima.
Nećete pogriješiti ako ako uz ovo jelo poslužite najprostiju „seljačku“ kukuruzu, ljute feferone i ren.
Коментари (0)
Оставите свој коментар