
Krem čorba od karfiola je pravo proljećno okrepljenje i relaksacija.
Sastojci:
1 glavica karfiola
1 glavica isjeckanog crnog luka
parče narendanog korijena celera
4-5 čena isjeckanog bijelog luka
3 manja krompira
oko 2 litra bistre supe (ili supe od pileće kocke)
so i biber po ukusu
5 kašika maslinovog ulja
2 kašike putera
1 dl mlijeka
ražani hljeb
Priprema:
KORAK 1: Očistiti karfiol od korijena i listova, operiti ga, rastavite na cvjetiće, a krompir oguliti i isjeckati na kocke. U šerpi sa zagrijanim maslinovim uljem i puterom propržiti crni luk, narendanu šargarepu i celer.
Poslije neki minut, kada luk postane stklast dodati nasjeckan bijeli luk, pa karfiol i krompir. Nasuti bistru supu taman da povrće ogrezne. Kada supa proključa kuvati je poklopljenu na srednjoj vatri 20-ak minuta. Na kraju dodati mlijeko, pa posoliti i pobiberiti. Dobro je ostaviti nekoliko lijepih cvjetića karfiola za dekoraciju.
KORAK 2: Čorbu izmiksati, najbolje štapnim mikserom, ako imate. Dobijeni krem treba da je nešto gušći od jogurta. Željena gustina se dobija dodavanjem tekućine ili pšeničnog griza.
Serviranje
Gotova čorba se sipa u činiju ili u pojedinačne porcije. Za dekoraciju mogu poslužiti odvojeni skuvani, možda i blago proprženi cvjetovi karfiola, grančice peršuna i na krupno mljeveni biber.
Služite sa prepečenim, posoljenog i puterom namazanim raženim hljebom. Ovaj krem je odličan kada se malo zakiseli, pa ne zaboravite da na sto iznesete limun.
Коментари (0)
Оставите свој коментар