/ Shutterstock
19/07/2025 u 07:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ljetnja salata od lubenice, avokada i feta sira

Bilo da planirate piknik, roštilj sa prijateljima ili jednostavno želite brz i ukusan ručak, ova salata od lubenice sa fetom i avokadom je pravo malo otkrovenje.

Najbolje od svega je što će vam trebati manje od 15 minuta za pripremu ove salate.

Kako pišu na sajtu essenparadies.com, prirodno hidrira i osvježava zahvaljujući sočnoj lubenici i kremastom avokadu.

Takođe, slatko, slano, kiselo i ljuto je savršena kombinacija svih ukusa.

Brzo se sprema – bez kuvanja, samo malo sjeckanja i miješanja.

Zdrava je i hranljiva – bogata vitaminima, antioksidansima i zdravim mastima, a uz to i vizuelno atraktivna, prenosi Zadovoljna.hr.

Sastojci:

Lubenica – sočna, slatka i izuzetno osvježavajuća.

Avokado – kremast i bogatog ukusa, unosi divan kontrast u teksturi i punoću ukusa.

Feta sir – njegova slanoća balansira slatkoću lubenice. Možete koristiti fetu u većim komadima ili izmrvljenu za lakše miješanje.

Crveni luk – tanko siječen za oštar ukus koji presiječe slatkoću.

Svježi listići nane – dodaju osvježavajuću, biljnu notu koja svaki zalogaj čini rashlađujućim i živahnim.

Dresing od limete i meda – jednostavna mješavina maslinovog ulja, svježeg soka limete, senfa, malo meda ili javorovog sirupa i prstohvata ljutog začina za dodatni šmek.

Priprema:

Isjeckajte sastojke

Prvo ćete isjeckati lubenicu, avokado i fetu na komade veličine zalogaja. Crveni luk tanko isijecite. Sve stavite u veliku činiju.

U manjoj činiji pomiješajte maslinovo ulje, sok od limete, med (ili javorov sirup), senf, ljuti začin, so i biber dok ne dobijete glatku i ujednačenu smesu.

Prelijte dresing preko sastojaka u velikoj činiji. Pažljivo promiješajte da se sve ravnomjerno obloži, pazeći da se avokado ne zgnječi i da feta ostane u komadima.

Na kraju, pospite svježim listićima nane tik pred služenje za osvježavajući, mirisni završetak.

Ne prelivajte previše unaprijed – da bi salata ostala svježa, dodajte dresing tik pred služenje.

Ohladite sastojke – posebno lubenicu, za dodatni efekat rashlađivanja.

Ova salata od lubenice je najbolja dok je svježa kako bi avokado ostao kremast, a lubenica hrskava. Ako vam ostane višak, čuvajte salatu u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do jedan dan.

A da avokado ne bi postao taman, možete dodati još malo soka od limete prije nego što salatu sklonite u frižider. Ako planirate da je konzumirate kasnije, najbolje je dresing čuvati odvojeno i dodati ga tek pred služenje.

Ova salata se savršeno slaže sa jelima sa roštilja (meso ili riba), začinjenim jelima, somunom ili svježom pitom, hrskavim patlidžanom ili piletinom pohovanom u prezlama, čašom hladnog rozea ili gazirane vode sa limetom.

Poslužite je u velikoj, plitkoj činiji za upečatljiv vizuelni utisak ili je rasporedite u pojedinačne čaše za piknik i zabave.

Na kraju, ova salata od lubenice sa fetom i avokadom je dokaz da jednostavni sastojci mogu stvoriti nešto zaista posebno. To je jedno od onih jela koje iznenadi na najbolji mogući način.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. decembar 2025 13:22