Najbolje od svega je što će vam trebati manje od 15 minuta za pripremu ove salate.
Kako pišu na sajtu essenparadies.com, prirodno hidrira i osvježava zahvaljujući sočnoj lubenici i kremastom avokadu.
Takođe, slatko, slano, kiselo i ljuto je savršena kombinacija svih ukusa.
Brzo se sprema – bez kuvanja, samo malo sjeckanja i miješanja.
Zdrava je i hranljiva – bogata vitaminima, antioksidansima i zdravim mastima, a uz to i vizuelno atraktivna, prenosi Zadovoljna.hr.
Sastojci:
Lubenica – sočna, slatka i izuzetno osvježavajuća.
Avokado – kremast i bogatog ukusa, unosi divan kontrast u teksturi i punoću ukusa.
Feta sir – njegova slanoća balansira slatkoću lubenice. Možete koristiti fetu u većim komadima ili izmrvljenu za lakše miješanje.
Crveni luk – tanko siječen za oštar ukus koji presiječe slatkoću.
Svježi listići nane – dodaju osvježavajuću, biljnu notu koja svaki zalogaj čini rashlađujućim i živahnim.
Dresing od limete i meda – jednostavna mješavina maslinovog ulja, svježeg soka limete, senfa, malo meda ili javorovog sirupa i prstohvata ljutog začina za dodatni šmek.
Priprema:
Isjeckajte sastojke
Prvo ćete isjeckati lubenicu, avokado i fetu na komade veličine zalogaja. Crveni luk tanko isijecite. Sve stavite u veliku činiju.
U manjoj činiji pomiješajte maslinovo ulje, sok od limete, med (ili javorov sirup), senf, ljuti začin, so i biber dok ne dobijete glatku i ujednačenu smesu.
Prelijte dresing preko sastojaka u velikoj činiji. Pažljivo promiješajte da se sve ravnomjerno obloži, pazeći da se avokado ne zgnječi i da feta ostane u komadima.
Na kraju, pospite svježim listićima nane tik pred služenje za osvježavajući, mirisni završetak.
Ne prelivajte previše unaprijed – da bi salata ostala svježa, dodajte dresing tik pred služenje.
Ohladite sastojke – posebno lubenicu, za dodatni efekat rashlađivanja.
Ova salata od lubenice je najbolja dok je svježa kako bi avokado ostao kremast, a lubenica hrskava. Ako vam ostane višak, čuvajte salatu u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do jedan dan.
A da avokado ne bi postao taman, možete dodati još malo soka od limete prije nego što salatu sklonite u frižider. Ako planirate da je konzumirate kasnije, najbolje je dresing čuvati odvojeno i dodati ga tek pred služenje.
Ova salata se savršeno slaže sa jelima sa roštilja (meso ili riba), začinjenim jelima, somunom ili svježom pitom, hrskavim patlidžanom ili piletinom pohovanom u prezlama, čašom hladnog rozea ili gazirane vode sa limetom.
Poslužite je u velikoj, plitkoj činiji za upečatljiv vizuelni utisak ili je rasporedite u pojedinačne čaše za piknik i zabave.
Na kraju, ova salata od lubenice sa fetom i avokadom je dokaz da jednostavni sastojci mogu stvoriti nešto zaista posebno. To je jedno od onih jela koje iznenadi na najbolji mogući način.
