
Sigurno ste od vaših majki naučili da prava torta mora da ima kore i kuvani fil i da bude bogata i prepuna svega. Jedna od takvih je upravo Moskva torta.
Sastojci za koru x 3
3 bjelanca
100 gr šećera u prahu
1 kesica vanilinog šećera
70 gr sjeckanih ili mljevenih oraha
Sastojci za fil
9 žumanaca
180 gr šećera u prahu
150 gr putera
300 ml slatke pavlake
300 gr višanja i pola konzerve od 500 gr ananasa
100 gr listića badema ili pečenog mrvljenog lješnika
Za pripremu kore dobro umutiti bjelanca i dodavati im po malo šećer pomiješan sa vanilinim šećerom. Kada se stvori čvrst šne umiješati špatulom orahe. Koru peći u plehiću obloženom pek papirom dimezija 18x20 cm na 150 stepeni C 45 min.
Za fil pripremiti šerpicu za kuvanje na pari (u veću šerpu sipati vode i preko staviti manju šerpu sa filom tako da ne dodiruje vodu) i u njoj umutiti dobro žumanca sa šećerom. Miješati na srednjoj temperaturi ringle dok se ne zgusne. Bitno je da para ne bude prevruća. Prebaciti gotov fil u staklenu posudicu i prekiti ga po površini prijanjajućom folijom da se ne svori korica. Potpuno ohladiti fil pa umutiti puter mikserom i spojiti ga sa filom. Na kraju umutiti slatku pavlaku pa i nju dodati filu. Fil podijeliti na tri dijela.
Višnje staviti da se odlede i ubrusom pokupiti višak vode.
Ananas isjeći na kockice i takođe prekriti ubrusom. Preporučujemo uvijek ananas u kolutovima.
Preko prve kore namazati fil, pa poređati ananas gusto, pa ga premazati tanko sa još malo fila. Preko staviti drugu koru, premazati filom, poređati višnje, preko njih tanak sloj fila, pa poslednja kora. Nju premazati filom od gore i cijelu tortu sa strana. Tortu ukrasiti listićima badema ili pečenim mrvljenim lješnikom.
Коментари (0)
Оставите свој коментар