/ -SHUTTERSTOCK
07/07/2025 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Musaka od patlidžana

Ljeti, zbog visokih temperatura, najviše nam gode lagana jela, a jedno od takvih je musaka od patlidžana s bešamel sosom. Ovo kremasto, slojevito jelo spaja sočne patlidžane, aromatični mljeveni mesni nadjev i bogat, svilenkast bešamel preliv. Tradicionalni je grčki specijalitet pun mirisa Mediterana i domaće topline.

Sastojci

2 velika patlidžana

so

maslinovo ulje

Za nadjev:

400 g mljevenog mesa

1 glavica crnog luka

2 čena bijelog luka

1 šolja paradajz pelata

so, biber, origano, cimet po ukusu

maslinovo ulje

Za bešamel:

50 g maslaca

2 kašike brašna

500 ml mlijeka

so, muskatni oraščić po ukusu

1 jaje

50 g parmezana

Priprema

Patlidžane isijecite na kolutove, posolite i ostavite 20 minuta da puste gorčinu. Zatim ih isperite i obrišite. Pecite na malo ulja dok ne omekšaju i blago porumene.

Na ulju propržite crni i bijeli luk, dodajte mljeveno meso, zatim paradajz i začine. Dinstajte dok ne ispari višak tečnosti.

U šerpi rastopite maslac, dodajte brašno i miješajte dok ne postane zlatno. Postepeno dodajte mlijeko, stalno miješajući. Kad se zgusne, sklonite s vatre, dodajte so, muskatni oraščić, parmezan i razmućeno jaje.

U podmazan pleh redajte sloj patlidžana, sloj mesa, pa opet patlidžan. Na vrh sipajte bešamel. Pecite na 180 Celzijusovih stepeni 40-ak minuta, dok ne dobije zlatnu koricu. Ostavite da se prohladi prije sječenja kako bi se lijepo stegla.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. novembar 2025 01:51