Ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
29/10/2022 u 07:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Musaka sa tikvicama, mljevenim mesom i mocarelom

Malo drugačija musaka

Predlažemo vam za ručak malo drugačiju musaku - sa tikvicama, mljevenim mesom i mocarelom

Sastojci:

– 1 kg većih tikvica

– 500 g mljevene junetine

– 400 g mocarele

– 2 glavice crnog luka

– 4 jaja

– 400 ml kisele pavlake

– 200 ml pasiranog paradajza

– so, biber i ostali začini po želji

– masnoća za prženje po želji

Priprema:

Tikvice oljuštiti i isjeći po dužini na malo deblje kolutove. Staviti ih u veću posudu, dobro posoliti i pustiti da stoje dok ne puste vodu. Nakon toga ih ocijediti i osušiti  papirnim ubrusima.

Crni luk isjeckajte na sitno i propržiti na malo masnoće. Dodati junetinu, zatim i nju propržiti sa lukom dok ne poprimi lijepu smeđu boju. Posolite, pobiberiti i dodati druge začine po želji.

Dodati i pasirani paradajz i prokuvati ga na umjerenoj temperaturi sve dok se ne postane gusto i kompaktno. Po potrebi doliti malo vode.

Jaja razmutite i dodati kiselu pavlaku, pa sve dobro promiješati, a mocarelu isjeći na tanje kolutove.

Na dno namašćenog pleha stavite red tikvica, po tikvicama rasporedite dvije-tri kašike sosa sa mesom, zatim prelijte malo s mješavinom  jaja i pavlake, pa stavite na to kolutove mocarele.

Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve namirnice.

Musaku stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. novembar 2024 04:30