Predlažemo vam za ručak malo drugačiju musaku - sa tikvicama, mljevenim mesom i mocarelom
Sastojci:
– 1 kg većih tikvica
– 500 g mljevene junetine
– 400 g mocarele
– 2 glavice crnog luka
– 4 jaja
– 400 ml kisele pavlake
– 200 ml pasiranog paradajza
– so, biber i ostali začini po želji
– masnoća za prženje po želji
Priprema:
Tikvice oljuštiti i isjeći po dužini na malo deblje kolutove. Staviti ih u veću posudu, dobro posoliti i pustiti da stoje dok ne puste vodu. Nakon toga ih ocijediti i osušiti papirnim ubrusima.
Crni luk isjeckajte na sitno i propržiti na malo masnoće. Dodati junetinu, zatim i nju propržiti sa lukom dok ne poprimi lijepu smeđu boju. Posolite, pobiberiti i dodati druge začine po želji.
Dodati i pasirani paradajz i prokuvati ga na umjerenoj temperaturi sve dok se ne postane gusto i kompaktno. Po potrebi doliti malo vode.
Jaja razmutite i dodati kiselu pavlaku, pa sve dobro promiješati, a mocarelu isjeći na tanje kolutove.
Na dno namašćenog pleha stavite red tikvica, po tikvicama rasporedite dvije-tri kašike sosa sa mesom, zatim prelijte malo s mješavinom jaja i pavlake, pa stavite na to kolutove mocarele.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve namirnice.
Musaku stavite u rernu zagrijanu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta.