cavijar hrana / - FOTO: PEXELS
03/01/2023 u 19:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Najskuplje namirnice na svijetu: Crna lubenica, kavijar, jestivo zlato...

Luksuzne namirnice i sastojci skupi su jer su rijetki i neobični

Neke od sastojaka koje ćemo spomenuti vjerovatno nikada nećete ni vidjeti, a kamoli okusiti, ali, većina se u jelima pojavljuje u vrlo malim količinama, pa ne očajavajte kad vidite cijenu kilograma

Među dvadeset najskupljih sastojaka su najskuplje ekstradevičansko maslinovo ulje, Lambda, napravljeno od grčke sorte maslina Kroneiki, kraljevske kamenice, pilići sorte Ayam Cemani koji se prodaju po 2000 po komadu, vrhunska japanska govedina Wagyu, kafa Kopi Luwak i med koji skupljaju profesionalni penjači iz pećina na sjeverozapadu Turske.

Na ovom spisku je i mnogo češća vanila koja je skupa jer mora ručno da se opraši i to u jedinom danu u godini kad cvjeta. Najskuplji začin na svijetu je šafran s cijenom većom od 10.000 dolara po kilogramu. Potrebno je, naime 150 hiljada cvjetova šafrana da bi se dobio jedan kilogram začina.

Ipak, u prvih pet najskupljih sastojaka srećemo prave ekstravagance.

5. Crna lubenica

Ovo rijetko voće ponovo nas vodi u Japan. Zbog osjetljivosti se proizvede manje od deset hiljada godišnje, pa cijena jedne lubenice može dostići i 6000 dolara. Čest su vjenčani dar u Japanu.

4. Plavoperajna tuna

Ima nekoliko sorti (i sve su ugrožene) i sve su cijenjene, a rekord u cijeni drži primjerak od 278 kilograma koji je 2020. u Tokiju prodan za 1,8 milion dolara.

3. Bijeli tartufi

Skuplji su od crnih tartufa, a posebno su cijenjeni oni iz okoline Pijemonta, a traže ih svinje i psi tartufari. Zbog njihove cijene, ali i vrlo intenzivne arome, uglavnom se koriste u vrlo malim količinama.

2. Kavijar

Kavijar je sinonim za luksuz. Skup je jer se ikra skuplja ručno. Svjetski rekord najskupljeg dugo je držao kavijar Golden Almas iz Irana poznat po baršunastom ukusu i cijeni od gotovo 35.000 dolara po kilogramu. Pretekao ga je kavijar Strottarga Bianco, koji je danas ne samo najskuplji kavijar na svijetu, nego i najskuplji prehrambeni proizvod koji košta 113.000 dolara po kilogramu. U čemu je tajna? Pa, posut je 22-karatnim zlatom. To nimalo ne utiče na ukus, ali utiče na cijenu.

1. Zlatni listići

Strottarga Bianco doveo nas je do broja jedan najskupljih prehrambenih sastojaka. Jestivo zlato. Pravo zlato čistoće između 22 i 24 karata sasvim je sigurno za jelo i dugo se koristi u visokoj kuhinji. Sasvim je bezukusno, ali lijepo izgleda pa je redovan ukras, najčešće na dezertima ili u koktelima, na svečanim i skupim događajima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 16:08